Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

12081225628-naturalgas405x296.jpgÖnkormányzatunk képviselőtestülete 2015. február 24.-i ülésén sürgősségi előterjesztés keretében tárgyalta és fogadta el azt az előterjesztést, melynek határozatai alapján az Önkormányzat két cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit zRt., illetve a Budapest Főváros XVIII. kerület Gazdasági Ellátó Szolgáltató (ismertebb nevén: GESZ) csoportos beszerzési eljárást bonyolíthatott le és új energia kereskedelmi szerződéseket köthetett földgáz vásárlására. A közbeszerzési eljárás lebonyolításával az Önkormányzat fideszes vezetése egy offshore hátterű céget, a Sourcing Hungary Kft.-t akarta megbízni. Az offshore-háttérre az ellenzék több frakciója, így a PM-es képviselők is felhívták a figyelmet, a fideszes többség azonban ennek ellenére a megbízás kiadása és az új energia kereskedelmi szerződések megkötésének előzetes jóváhagyása mellett döntött. A kormánypárti többség által támogatott javaslat értelmében a Sourcing Hungary Kft. nem csak egy viszonylag szolíd bonyolítási díjat, hanem a képződő megtakarítással arányos, a megbízási díjnál várhatóan lényegesen jelentősebb összegű vállalkozási díjat is kap. A döntés utóéletéről a(z ellenzéki) képviselők semmilyen információval nem bírtak - egészen a legutóbbi időkig.

Történt ugyanis, hogy a legutóbbi, június 30.-i ülésre újabb előterjesztést nyújtott be Ughy Attila polgármester - ezúttal az elektromos energia beszerzésének módját kívánta módosítani, és az új, csoportos beszerzés lebonyolításával ismét az offshore hátterű Sourcing Hungary Kft.-t javasolta megbízni. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a korábbi, hasonló témájú előterjesztést még dr. Lévai István Zoltán alpolgármester jegyezte, ami a FIDESZ-frakción belüli hatalmi átrendeződésre is utalhat.) Az ellenzék a cég offshore háttere miatt az előterjesztést határozottan támadta. Kőrös Péter, az MSZP frakcióvezetője még a képviselő-testületi ülés előtt kérdéseket intézett a kerület jegyzőjéhez, amelyben az ügylet jogszerűségét, Magyarország Alaptörvényével való összeegyeztet-hetőségét firtatta.

A PM frakció eközben kidolgozott egy alternatív és egy kiegészítő határozati javaslatot az előterjesztéshez, melynek elofgadása esetén mind a lebonyolításból, mind a későbbi beszállítói körből minden offshore és offshore hátterű vállalkozást kizártunk volna. (Értelem szerűen e javaslatok elutasítása egyúttal azt is jelentette volna, hogy az így döntők elfogadhatónak tartják a közpénzek tisztázatlan tulajdonosi háttérrel bíró vállalkozásokhoz történő áramlását.) Módosító javaslatainkat végül az MSZP-s képviselők is támogatták, így azt a PM és az MSZP frakció közösen jegyezte.

Ez már sok volt. Az előterjesztést a Képviselő-testület végül nem is tárgyalhatta meg, mert az előterjesztő Ughy Attila azt az ülés megkezdését megelőzően visszavonta, így napirendre sem került.

63-free-retro-clipart-illustration-of-man-carrying-big-bag-of-money-with-dollar-sign.pngMaradtak azonban még nyitott kérdések. A jegyző válaszában ugyanis a csoportos gázbeszerzés kapcsán Önkormányzatunknál realizált közel 80 MFt.-os megtakarításról tesz említést. Nem tudható azonban, hogy ez milyen időszak alatt jött létre, milyen arányban oszlott meg a beszerzésben résztvevő cégek között, de főként azt nem, hogy ki nyerte el a lehetőséget a gázszolgáltatásra, illetve mekkora vállalkozási díjat kapott mindezért az ügylet lebonyolításában közreműködő offshore cég. Mindezek tisztázására ma közérdekű adatigényléssel fordultam kerületünk jegyzőjéhez.

A fejleményekről természetesen beszámolok.

Címkék: offshore ügyek Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM Ughy energiabeszerzés

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr817603890

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Offshore cégek és fideszes háttérember a kerületi gázbeszerzések mögött 2015.07.22. 09:56:17

Megérkezett a Hivatal válasza a kerület gázbeszerzéseit firtató kérdésemre: A levél korrekt, informatív, elég sok dolgot megtudunk belőle. Ezek közül a legfontosabbak: 27 hónap alatt, 2017. október 1.-ig elérhető becsült megtakarítás a gázb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása