Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

A kérdés - remélem, mindenki érzi - költői! Véleményem szerint kerületünknek szüksége lenne egy hatékony, professzionális állatvédelmi szolgálatra. Nem csak azért, mert az állatvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátását a törvény kötelező feladatként az önkormányzat jegyzőjéhez, mint Állatvédelmi Hatósághoz rendeli, hanem azért is, mert nap mint nap tapasztaljuk, hogy ez nem valamiféle divatszülte hóbort, hanem - sokszor szó szerint -  a véres valóság.

Hazánkban ma már eléggé szigorú állatvédelmi törvény (1998. évi XXVIII. trv.) van érvényben, ugyanakkor annak alkalmazásában a mindennapi gyakorlat még bőven hagy kívánni valót. Az állatok sorsát szívükön viselő sokaknál már kezd betelni a pohár, de nagyon úgy tűnik, a hatalom mai fura urai szemében csak egyféle élet létezik - valahogy úgy, ahogy csak egyféle együttélésre képesek családként tekintetni -, mégpedig az emberi élet. Ez önmagában persze méltánylandó, de a XXI. században már nagyon(-nagyon) kevés. Ahogy gondolkodás nélkül vágják ki a több évtizedes fák tömegét egy-egy beruházás érdekében, ahogy egy veszélyeztett faj életterét számolják föl kétes hasznosságú kerítés építése ürügyén, úgy övezi nemtörődömség és következmény-nélküliség a családoknál - elvben kedvtelésből - tartott állatok sorsát, körülményeit is. Persze nincsenek véletlenek ...

Az érzelmi síkon túl is vannak más indokok is az állatvédelem komolyan vétele mellett. Órákat beszélhetnénk, terjedelmes esszéket írhatnánk a közegészségügyi, közbiztonsági vagy akár a szociológiai aspektusokról - igen, vannak ilyenek is -, de ennek a cikknek most nem ez a témája. Fogadjuk tehát el, hogy állatvédelemre szükség van, s ennek tükrében fűzzük tovább a gondolatsort.

Ha a fentiekben megállapodhatunk, akkor viszont az a véleményem, hogy egy professzionális állatvédelmi szervezet nélkül elláthatók ugyan az állatvédelemmel kapcsolatos feladatok, de abban nem sok köszönet lesz, cserébe viszont legalább jó sokban fog kerülni. Miért is? Nos, azért, mert az állatvédelmi feladatok ellátása is egyfajta szakma. A jogi háttér hibátlan ismerete és az erő alkalmazásának képessége (v.ö.: hatalom) mellett empátiára, az állatok szeretetére, tapasztalatra és speciális eszközökre, bázisra van szükség hozzá. Ha ez így együtt nincs meg, ha bármi hiányzik a láncból, az állatvédelem nem tud teljeskörű lenni, s annak az állatok, s az állatokat szerető emberek látják kárát. Létre hozhat persze az Önkormányzat egy "professzionális", szakosított egységet e célból, s fel is szerelheti minden szükséges kellékkel, csak lehet hogy egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb lenne az eleve e célra jött szervezetek között találni együttműködő partnereket.

Majdnem napra pontosan egy éve, hogy a szocialisták frakcióvezetője ez ügyben interpellálta a területért felelős alpolgármestert, dr. Lévai István Zoltánt az iránt érdeklődve, mégis hogyan képzeli ez az állatvédelmi feladatok ellátását a kerületünkben a jövőre nézvést. Tették ezt azért, mert közben más kerületekben - elsősorban Újpesten - jó példákat láthattunk e feladat sikeres és eredményes ellátására.

Az alpolgármester akkori válaszában még a tél (2015 tele) beállta előttre ígérte (jegyzőkönyv 75.-76. oldal), hogy leteszi az állatvédelmi koncepciót a Testület asztalára. Az akkor interpelláló Kőrös Péter ezt tudomásul véve fogadta el az interpellációra adott választ. A javaslat elmaradt, s néhány, az állatvédelemmel foglalkozó szervezetekkel lefolytatott tapogatózó tárgyaláson túl nem sok minden történt az ügyben. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy újra rákérdezzünk Lévai úrnál, hogyan képzeli megvalósítani az állatvédelmi feladatok ellátását kerültünkben, s mivel érdemi előrehaladást tavaly óta az ügyben nem tapasztalhattunk, kérdéseim szóról szóra ugyanazok, mint amiket képviselőtársam alig egy éve intézett hozzá ugyanebben az ügyben:

 

Talán most történik végre valami!

Címkék: állatvédelem alpolgármester ügyek Párbeszéd Lévai Párbeszéd Magyarországért PM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr728686946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása