Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

Március 7.-én egy cikk jelent meg a kerület 2014-es választásokra beizzított alternatív hírportálján a tovább18.hu-n "Tények a Bókay iskola felújításáról" címmel. Szerzője Bodó Csaba. A cikk felsorol néhány valós tényt, amivel megpróbálja megmagyarázni a Bókay iskola felújítása kapcsán felmerült kétségeket. Nem nagyon sikerül. Megírtam ezért a cikk második részét, melyben szeretném néhány másik tényre is felhívni az olvasók figyelmét.

Kezdjük talán rögtön a végén: a cikk így, ebben a formájában egy véleménycikk. Sehol semmi nem utal arra, hogy a leírtak az Önkormányzat, pontosabban annak vezetése hivatalos álláspontját képviselnék. Mindeközben az Önkormányzat saját hivatalos honlapját is - amúgy szerintem helytelenül - egyféle hírportálként is üzemelteti, ott a cikknek, vagy az abban elhangzott állításoknak hivatalos formában nyoma sincs. Nem véletlenül...
Summa summarum: Bodó Csaba azt állítja, hogy

"Minden olyan állítás, mely a homlokzat szigetelésének elmaradását más színben tünteti föl: valótlanság."

Ez így, ebben a formában Bodó Csaba magánvéleménye, semmi több.

Nézzük tehát a tényeket!
Igaz, hogy Önkormányzatunk testülete valóban nagy többséggel fogadta el a Településképi Arculati kézikönyvet, amely a Bókay iskola épületét védendő helyi értékként tartja nyilván, nem igaz azonban a cikk azon állítása, hogy

"...és nem teszi lehetővé a homlokzat szigetelését."

belso_oldali_hoszigeteles.pngA Településképi Arculati kézikönyv (TAK) csak a homlokzat megjelenésének megváltoztatását tiltja - nagyon helyesen.  Semmi nem tiltja azonban, hogy a homlokzatot szigeteljük - belülről! Számos műemléken és műemlék jellegű épületen végeztek ilyen korszerűsítést az elmúlt években, léteznek erre termékek - összefoglaló nevükön úgy hívják őket, hogy szilikát bázisú, lélegző belső oldali hőszigetelések -, ismertek a számítási megoldások, a módszer előnyei és hibalehetőségei. Nem egyszerű feladat, de azért megoldható, és semmiképp nem tiltott. (Nem tisztem reklámozni senkit, de csak hogy ne a levegőbe beszéljek, egy ilyen termék például az Ytong Multipor.)

Az is igaz, hogy történt szerződésmódosítás, amelynek eredményeként az önkormányzat elállt a homlokzati hőszigetelés megvalósításától, az azonban nem igaz, hogy

"Az önkormányzat ennek [a TAK elfogadása] ismeretében, a megvalósítást támogató minisztériummal is egyeztetett, mely alapján szerződésmódosítás történt ..."

A döntésnek nem sok köze volt a TAK-hoz.

  • Egyrészt annak jóváhagyása időpontjában a homlokzati hőszigetelésnek már rég el kellett volna készülnie.
  • Másrészt az épület már jóval a TAK elfogadása előtt is védelmet élvezett. Példának okáért a 2016. december 15-én hatályban levő PPVSZ "Védelmek és korlátozások" c. tervlapján is "Városképi jelentőségű épület"-ként van jelölve. (A képen balra, a magányosan álló szürke pont piros pontvonallal kiemelve.)

cikkmelleklet.jpg

Kivonat a 2016. december 15-én hatályos PPVSZ 2. sz. mellékletéből: "Védelmi és korlátozási térkép"

Nem igaz tehát, hogy a TAK miatt nem lehetett megvalósítani a homlokzat hőszigetelését. Az épület már a pályázat benyújtásának időpontjában is védettséget élvezett, legfeljebb ezt a körülményt nem vették figyelembe a pályázat összeállításakor.

Az vélhetően igaz, hogy

A kivitelező részére csupán a projekt teljes költségének 5%-a került kifizetésre, mely 3.709.392 Ft. A homlokzat szigetelésének árát természetesen a kivitelező nem számolta fel.

 , ám a kritikák nem is erre vonatkoztak. A többször megfogalmazott kérdések a következők voltak:

  1. milyen energetikai korszerűsítés igazolására rendeltek tanulmányt január 28-i határidővel lezárandó a teljes iskolafelújítási projektet, ha az iskolában február 7-ig még semmilyen munkát nem végeztek?

    1.) a - Mégis milyen műszaki színvonalat vártak attól az energetikai minősítő szakembertől, aki
    - január 22-én ajánlatot ad három nagy projekt "energetikai tanúsítványának elkészítésére, és az Önkormányzat által vállalt indikátorok teljesülését alátámasztó számítások elkészítésére",
    - ajánlattételének eredményről legkésőbb 10 napon belül - február 1.-ig - értesül,
    - de január 28-án már leszállítja a vállalt munkát (tekintve, hogy 27.-28. hétvége, amikor a szállítás nem lehetséges, tehát a munka elvégzésére még azonnali eredményhirdetés esetén is mindössze négy napja lett volna)?

  2. mire fizették ki a ~3,7 MFt-ot, ha az iskolában február 7-ig még semmilyen munkát nem végeztek?
  3. hívott-e le az önkormányzat már támogatási összeget, ezen belül is mekkora EU-s forrást a Bókay iskola felújítására és mi lett a sorsa ennek a pénznek?
  4. tekintettel arra, hogy már minden pályázati határidő lejárt, a módosított szerződés szerinti munkálatok pedig még el sem kezdődtek, fennáll-e a veszélye annak, hogy az egyszer már elnyert pályázati forrást Önkormányzatunk elbukja, a már lehívott összegeket vissza kell fizesse, s ha igen, vajon a cikkben említett kötbérezéssel milyen arányban térül meg közösségünk vesztesége?

    s végül, de nem utolsó sorban:

  5. a megvalósíthatatlan pályázat miatt kit terhel a személyi felelősség?

bokaykint_kint-470x330.jpg

Erre várjuk a kerület vezetésének hivatalos válaszát - nem pedig Bodó csaba véleményét - több mint egy hónapja!

Címkék: hírek pályázat iskola energetika helyi politika korszerűsítés EU Pestszentlőrinc XVIII. kerület Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM OLAF EU-s projektek Kucsák Bókay iskola

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr8013728472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása