Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

A december 4.-i képviselő-testületi ülés egyik nagy vitát kiváltó pontja a "Beszámoló a kerület 2014. évi környezetvédelmi állapotáról" címet viselő előterjesztés volt, melyet szintén a Ughy Attila polgármester jegyzett. Rögtön az elején igyekezett tisztázni, hogy ez a terület az új alpolgármesterhez, Dömötör Istvánhoz tartozik, ezért az érdemi vitában már utóbbi válaszolt kérdéseinkre.

favagas.jpgVéleményünk szerint a környezetvédelmi beszámolónak három olyan jelentős területe volt, amellyel kiemelten is kell foglalkozni: a repülőtéri zajvédelem, a Cséry-telep és a fakivágások - idesorolva a Péterhalmi-erdőben végzett tarvágásokat is - ügye. Ezek mindegyikét pontosan érzékeli és fontosnak tartja a lakosság, ám amig az első kettő esetében voltak olyan elhivatott magánszemélyek, akik a testületi ülés közben lezajlott közmeghallgatás során is szóvá tették a problémákat, addig a fakivágások ügyében ilyen felszólalás korábban nem történt. Ez volt az oka annak, hogy külön is magyarázatot kértem az elmúlt hónapok során folyamatosan a kedélyeket borzoló problémákra.

Megkérdeztem, hogy:

  • lesz-e végre előrelépés a Péterhalmi erdő ügyében? Sikerül-e saját kezelésbe vennünk, vagy legalább azt elérnünk, hogy gazdasági erdő helyett igazi közjóléti erdőként bánjanak vele?
  • milyen munkaterv, milyen utasítások alapján végzi a Városgazda a közterületi fakivágásokat?
  • tud-e arról a város vezetése - mert a lakosság jelzései szerint létező probléma -, hogy közterületeinkről idegenek is vágják a fákat? Ha igen, mit tesznek ellene?

Dömötör István elemében volt. Rögtön egy

"nagy népességszámú családban élő, az alapvető egymás mellett élés szabályait batartani képtelen, színes egyének"

cselekedeteiről kezdett beszélni, akik

"azért annyira ismerik a jogot, hogy a Béla telepi út menti erdőkben 1 m felett vágják el a fákat, mert így csak 'csonkítják' azokat, és szabálysértést követnek el".

Nos, ez valóban probléma, csak a kérdés nem ez volt. A Béla telepi út menti erdő ugyanis jelenleg a Pilis Parkerdő zRt. kezelésében levő terület, így a falopás és - csonkítás megakadályozása jelenleg az ő feladatuk. Majd ha mi kezeljük az erdőt, akkor lesz ez az alapolgármester úr hatásköre. Úgyhogy térjünk is vissza az első kérdésre!

Erre ugyanazt a választ kaptuk, mint négy éve mindig: ő személy szerint már nagyon szeretné, ha az erdeink végre közjóléti erdők lennének, és akár magunk kezelhetnénk azokat, de az Erdőtörvény meg a környezetvédelmi előírások, meg persze a lobby-érdekek, meg a ... stb., stb., stb. Emlékeztettem alpolgármester urat, hogy ezt az "érvrendszert" már négy éve hallgatjuk, jobbára már betéve tudjuk, de a korábbi erős, és a mostani ingatag, de mégiscsak 2/3 birtokában, amikor gránitszilárdágú alaptrövényt is három nap alatt lehet módosítani, a törvényi korlátok problematikáját valahogy nem tudom értelmezni, ennek tükrében pedig lobby-érdekekről beszélni annyit tesz, mint kormánypárti ellenérdekeket gátként említeni. Hát küzdjenek meg vele!

A Városgazda fakivágásaira a válasz megint csak ugyanaz volt, mint mindig: csak beteg és sérült fákat vágnak ki, vagy olyanokat, amik valamilyen fejlesztési terv megvalósítását akadályozzák. Majd még hozzátette, hogy sokszor lakossági panaszok nyomán is történik fakivágás. Nos, ami a beteg és sérült fákat illeti - erről az itt élőknek bizony sokszor más a véleménye. Nem egy konfliktusunk volt már ebből, és szakvélemény mögé bújni, ha egy-egy fa valahol útban van, nem túl elegáns dolog. A fejlesztési terveket akadályozó fák kapcsán valahogy sosem kerül szóba, hogy esetleg a tervekkel van a baj! Bizony sokszor előfordul, hogy a természetnek hosszabb időbe telik felnevelni azt a fát, mint ameddig az a fejlesztés változatlan formában fennáll, aminek érdekében végül kivágták. Gondos tervezéssel sok fát menthetnénk meg. A lakosság érdekében végzett fakivágást inkább nem kommentáltam, pontosabban csak annyiban, hogy megjegyeztem: "Gondolhatja az alpolgármester úr, hogy nem azokat a fákat reklamálják a lakók, amelyeket az ő kérésükre vágtak ki." (Érdekes intermezzo volt a DK képviselőjének, Ferencz Istvánnak a közbevetése arról, hogy ismertek azért olyan esetek, amikor egy fát lakossági kérésre vágtak ki: egy lakó kérte, a többi azóta is átkozza érte.)

favagok.jpg

Végül a közterületi falopásokra, az idegenek által állítólagosan kivágott utcai fákra érdemi választ nem kaptam, mindössze annyit, hogy az efféle sejtetések helyett inkább konkrét esetekről beszéljek, - ha tudnék ilyenről, nyilván feljelentést tennék -, azt azonban nem tudtuk meg, hogy a kerület vezetésének van-e ilyen esetről tudomása.

A vita egyetlen konkrét hozadéka az volt, hogy alpolgármester úr ígéretet tett arra: minden olyan konkrét esettel kapcsolatban tájékozódik és érdemi felvilágosítást ad, melynek híre eljut hozzá. Képviselőként vállalom, hogy ezeket a megkereséseket összegyűjtöm, és a testületi ülésekhez igazodó rendszerességgel továbbítom alpolgármester úrnak, válaszairól pedig a kerület lakossága felé is beszámolok.

Ennek megkönnyítésére első lépésben létrehoztunk egy facebook csoportot, ahol a szükséges dokumentumok összegyűjthetők. Mindazok számára, akik nem tagjai a facebook közösségének, kérdésekre, bekjelentésekre rendelkezésre áll a csoport e-mail címe: favedok.BP18@groups.facebook.com

Végezetül álljon itt összehasonlításul a Városképben megjelent cikk arról, milyen jó is a helyzet erdeinkben:

az_egeszseges_erdoert.jpg

 

Címkék: környezetvédelem beszámolók Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM KT-ülés Ughy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr296961295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása