Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

Az Szervezeti és Működési Szabályzat módosításával tovább szűkül az ellenzék mozgástere kerületünk képviselő-testületében. Harmadik napirendként tárgyalta tegnapi ülésén a képviselő-testület az SZMSZ módosítását. Az Ughy Attila polgármester által jegyzett előterjesztés két területen is nehezíteni szándékozott mindazon képviselők  munkáját, akik informálisan nem, csak a hivatalos úton jutnak információhoz a városrész vezetésének cselekedeteiről, szándékairól és terveiről.

keep-calm-i-m-just-turning-30.pngAz első módosítás az eddigi 15 napról 30 napra emeli a tisztségviselőkönkormánzati ügyekben a képviselők által hozzájuk intézett kérdésekre adandó válaszadási kötelezettségéhez rendelt határidőt. Az indoklás mindössze annyi, hogy a törvény 30 napot ír elő, tehát indokolatlan az ennél szigorúbb szabályozás. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy még a 15 nap sem biztosított igazán nagy rugalmasságot az aktuális ügyekről való tájékozódásban, továbbá azt is, hogy eddig a válaszokat az érintettek általában időben meg tudták adni, csak a most távozó jegyzőnél volt tapasztalható az a gyakorlat, hogy mindig kínosan ügyelt arra, hogy csak a számára előírt határidő utolsó napján válaszoljon.

vekker.jpgA testületben kialakult helyzet miatt ennél is aggályosabb a másik módosítás, mely gyakorlatilag annak fel- és beismerését tükrözi, hogy a többség által a demokratikus ellenzékre oktrojált bizottsági-tagi elosztás a működőképesség határára sodorta a döntéselőkészítő szakmai munkát önkormányzatunkban. A módosítás ugyanis arra az esetre, ha határozatképtelenség miatt újra, immáron rendkívüliként kell összehívni egy bizottsági ülést, eltörölni szándékozott az erre eddig megszabott 24 órás határt. Az érv, miszerint a 24 óra egy megismerési időkorlát, amit megismételt napirend esetén fölösleges biztosítani, hiszen a tagok a napirendet amúgy is ismerik már, logikusnak tűnik ugyan, de nem igaz. A 24 óra ugyanis nem csak megismerési, hanem munkaszervezési korlát is, ami még jelenlegi formájában is aggályos, és számos bonyodalmat, munkahelyi kellemetlenséget okoz a képviselőknek, de a javasolt változtatással végképp ellehetetlenül a rendkívüli bizottsági ülésekhez igazodás mindazoknak, akik rendes, polgári foglakozásuk mellett igyekeznek megfelelni képviselői feladataiknak.

Azt is meg kell említeni - második ciklusomat kezdő képviselőként elmondhatom -, hogy az elmúlt négy esztendőben úgy a TFFB-ben, mint a PVÖ-ben talán egy-egy alkalom volt, amikor az adott testület határozatképtelen volt, vagy azzá vált - e tekintetben az előterjesztés indoklása tehát konkrétan hazugság. A mostani bizottsági leosztás azt eredményezte, hogy a kormánypárti  képviselők, valamint a velük együttműködő Jobbik és LMP képviselői egyszerre több bizottságban is helyt kell(ene) álljanak, ami valóban előrevetíti, hogy nagyobb az esélye egy-egy ülés határozatképtelenségének. Lenne persze korrektebb megoldás is: arányosabban kellene elosztani a bizottsági helyeket, de úgy tűnik, egyszerűbb adminisztratív eszközökkel kezelni a várhatóan kialakuló zavarokat.

15.gifA két tervezett módosítás ellen erélyesen felléptem, és igyekeztem olyan módosítókat beterjeszteni (itt illetve itt), amelyek a valós problémákat kezelik, az álságos indoklással fedezett jogkorlátozást azonban megszüntetik. "Természetesen" egyik kezdeményezésem sem nyerte el a többség tetszését, ezért az eredetileg tervezett módosítások életbe léptek, és az ellenzék mozgástere tovább szűkült.

Érdekesen alakult a szavazás, hiszen az LMP-s képviselő, aki korábban, a költségvetés módosításának vitájában maga is nehezményezte a szűkös határidőket, egyetértett módosítóinkkal, míg a jobbik képviselője, Makai Tibor leszavazta azokat. Úgy tűnik, utóbbinak belefér, hogy saját bizottságának tagjait egyik óráról a másikra rángassa be rendkívüli ülésekre, mint ahogy az is, hogy ezek után kétszer annyi idő alatt kap választ esetleges kérdéseire. Már ha lesznek neki egyáltalán, mert eddigi ténykedése kimerült a baloldal vegzálásában és a fideszes városvezetés iránti teljeskörű lojalitás minél gyakoribb hangsúlyozásában ...

Címkék: beszámolók helyi politika Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM KT-ülés Ughy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr926959755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása