Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

20.
'13 augusztus

(sz)Ünnep

Petrovai  |  Szólj hozzá!

Szeretek kerületi ünnepségekre járni. Legalább is eddig szerettem. Amikor az elsőre készültem, amin már hivatalból voltam jelen, 2010. október 23-át írtunk. Nagyon "friss", alig pár hetes képviselő voltam, aki addig csak meg-megjelent ilyen alkalmakkor, ha éppen tudott róla, itthon volt és rá is ért, viszont teljesen más egy közösség képviseletében emlékezni, koszorút, virágot elhelyezni. Kicsit szorongva készültem az első alkalomra, mert tartottam attól, hogy az új kerületi vezetés elsöprő, 2/3-os győzelme birtokában nekiront majd mindennek, ami "nem ők". Az országos politikában már akkor megjelenő mérhetetlen fideszes arroganciát, a tévedhetetlenségbe vetett hittel felvértezett új uralkodó osztályt látva erre - úgy gondolom -  minden alapom megvolt. Kellemesen csalódtam. A kerületi ünnepség 2010 októberének végén visszafogott, tényszerű, mégis emelkedett hangulatú, igazi közös ünnep volt. Rövid polgármesteri köszöntőt követően egy neves történész elevenített fel kevésbé ismert pillanatokat az '56-os forradalom kerületünket érintő eseményeiből.

Ez a kellemes élmény még sok ünnepségen keresztül megismétlődött. Éveken át gyakorlatilag az összes megemlékezésről jóleső érzésekkel és új ismeretekkel térhetett haza a résztvevő. A szervezők az ünnepet igyekeztek valóban ünneppé, közösen megélt eseménnyé tenni, ami valóban arról szól, ami: a békés, emelkedett emlékezésről. Rendszerré vált, hogy ismert történészek rövid beszédben méltatják az ünnep jelentőségét, amiben - mintha csak összebeszéltek volna - rendre olyan történéseket elevenítettek fel, olyan tényekre világítottak rá, amelyek a hallgatóság előtt kevésbé voltak ismertek. Így a közönség nem csak magát a közös ünneplés élményét, hanem új ismeretek megszerzését is kapta egy-egy kerületi ünnepségen.

De a dolgok változnak, és ha valami jó, azt mindig könnyebb elrontani, mint még jobbá tenni. Ennek vagyunk tanui immár közel egy esztendeje. 2012 októberében a pestszentimrei megemlékezés szónoka - nyilván a Mindszenty Emlékév apropóján is - már ellenségként állított a hallgatóság elé mindenkit, aki nem keresztény, nem magyar, sőt nem magyar keresztény. Rá egy hónapra új '56-os emlékművet avattunk a Hargita téren. Úgy az emlékmű megjelenésével, mint annak helyszínével sokunknak sok gondja volt. Schmidt Mária először az emlékmű létrehozásáról döntő testületi ülésen oktatott ki mindenkit, aki kifogást mert emelni, majd megismételte ugyanezt az emlékmű leleplezésekor is. Onnan már nem ünnepi érzésekkel a szívében jöttem el.

Szarvas Attila idei Hősök Napi beszéde a Pestszentlőrinci Temetőben újra a régi jó hagyományokat idézte: őszinte, befogadásra és megfontolásra érdemes mondatokat hallottunk tőle. Ismét egy szép megemlékezésen lehetett együtt a kerület.

S itt érkezünk el a tegnapi ünnepséghez, melyet Szent Imre herceg mellszobránál tartottunk a Sportkastély előtt. Az ünnepség szónoka Babucs Zoltán történész volt - a képen bal oldalon látható -, aki igazán új információkkal nem gazdagította a hallgatóságot, ellenben sikerült beszédét úgy átpolitizálnia, annyi aktuálipolitikai utalással megtűzdelnie, hogy jó érzéssel már nehéz volt hallgatni.

IMG_6038.jpg

Az ismert történelmi tények felemlítésén túl az egyetlen érdemi megállapítása a szónoknak az volt, hogy Szent Istvánban mindenki mást lát: van aki az állam-alapítót, van, ki a nemzet egyesítőjét, van aki az első keresztény királyt, s van aki a nagy hadvezért látja benne - de mindannyian tiszteljük őt azért, amilyennek látjuk, s ez teszi őt igazán naggyá minden magyar ember szemében. És itt véget is érhetett volna, de sajnos nem így történt! Volt a beszédben minden: gépesített tatárjárás, mely '44-ben lerohanta hazánkat éppúgy, mint gaz, ellenséges Európa, mely soha nem volt kellően hálás a kereszténység utolós keleti védőbástyájának a sok véráldozatért, melyet az a Nyugat védelmében hozott. (Tekintettel arra, hogy ünnepről, ünnepen írok, nem szállok most vitába ezekkel a badarságokkal.)

Sértettség, dac és "meg-nem-értettség" áradt a beszédből ... s mire véget ért, az ünnep már megszűnt ünnep lenni: leginkább egy politikai naggyűlésen érezhették magukat a megjelentek. Én biztosan nem azért mentem oda, hogy ezt halgassam hazánk egyik legnagyobb ünnepén!

Tetszik vagy sem, elkezdődött a kampány! De aki úgy gondolja, hogy a közös ünnepeinket saját politikai céljaira használhatja fel, aki a szónoki pozíciójával visszaélve - hisz' a szónokot jól nevelt ember nem szakítja félbe - hirdet elfogultan féligazságokat, az téved, elveszítette a realitás-érzékét. Bízom benne, 2014 tavasza kijózanító üzenetet küld majd számukra!

Címkék: ünnep rendezvény

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr385467844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása