Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

Ma délután telefonon riasztott egy lakó a Gilice tér sorházaiból, hogy a közeli üzletház kerítése több méteres szakaszon rádőlt a járdára. Szerencsére senki nem sérült meg, de a balesetveszély fenn áll, intézkedni kellene.
Sallai Center "zajvédő fala" nagyobb térképen való megjelenítése
A pillanatnyi megdöbbenés után azonnal a helyszínre kerekeztem, de előtte még felhívtam az éppen a Hivatal épületében, a Tulajdonosi Biztottság ülésére készülő párttársamat, Somody Lászlót, hogy tájékoztassa a jegyzőt a történtekről, és kérjen intézkedést. Mint utóbb kiderült, az egyik áruszállító teherautó kanyarodás közben kissé nekikoccant a falnak. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy amikor a helyszínre érkeztem, ez a kép fogadjon:
Több méter hosszan a járda teljes szélességét elfedte a kidőlt falszakasz
A kidőlt kerítés mellett döbbent és felháborodott lakók vártak. Megdöbbenésük, felháborodásuk érthető, és számos okra vezethető vissza. Ha visszafelé lépdelünk az időben, az alábbiakról kell szót ejtenünk:
"Ma már csak a csupasz alap ..."
Érthetően döbbenten álltak a történtek előtt, mert egy szemtanú szerint a fal kidőlését megelőzően pár másodperccel haladt el ott három fiatal. Amikor a fal kidőlt, alig 5-10 méterre voltak a helyszíntől. Belegondolni is szörnyű, milyen tragédia történhetett volna, ha kicsivel lassabban gyalogolnak ez elvileg biztonságos járdán …
A közúti morált ismerve azon szinte nem is csodálkoztak, hogy a fal kidőlését okozó teherautó vezetője kicsit visszatolatva – pestiesen szólva – „kövér gázzal” vett búcsút a helyszíntől. Még arról sem bizonyosodott meg, nem történt-e mégis sérülés.
Felháborodásuk oka viszont maga a fal léte. Ez az a fal, aminek itt és így nem lenne szabad léteznie. Erről talán a fal is tudhat valamit, mert pár hónapja már egyszer kísérletet tett saját megsemmisítésére, és magától dőlt össze a Sallai Imre utca felőli oldalon. Igaz, akkor nem a járdára, hanem egy füves területre omlott mintegy 10 méteres szakasza, melynek romjait akkurátusan eltakarították ... 
 
"... és egyetlen, a gyom között árválkodó
féltégla árulkodik a történtekről."
.... és ennyiben maradt a dolog. Ma már csak a csupasz alap és egyetlen, a gyom között árválkodó féltégla árulkodik a történtekről – és persze a lakók, akik kevésbé nyugodtan vették ezt tudomásul, mint azok, akiknek feladata lenne foglalkozni a problémával.

S mindez miért? 

Itt jutottunk el a probléma gyökeréhez, azaz ahhoz az állításhoz, hogy ennek a falnak léteznie sem lenne szabad. Hogy miért? Nos azért, mert a területre érvényes szabályozási terv elég egyértelműen zajvédő fal létesítését írta elő a Vaskút utca mentén. Miközben az áruház már megnyitásra várt, a falnak még csak alapjai léteztek, majd lakossági nyomásra végül felépítették ezt a téglafalat, amiről sok mindent el lehet mondani, de azt éppen nem, hogy zajvédő fal lenne.
Más kötelezettségei is voltak, illetve lettek volna a beruházónak, melyek miatt először kérdésekkel, majd végül interpellációval fordultam a Hivatal illetékeseihez, válaszaikazonban nem voltak megnyugtatóak.

Hol a felelős?

Egyrészt:
  • Felelős a beruházó, aki zajvédő fal helyett egyszerű tégla falat építtetett.
  • Felelős a kivitelező, aki a falat nem szakszerűen építette meg.
  • Felelős a beruházó műszaki ellenőre, aki ezt a falat átvette.

Másrészt azonban:
  • Felelős a Hivatal, mert ezt a falat zajvédő falként elfogadta, s így a beruházót Használatbavételi Engedélyhez juttatta.
  • És újra felelős a Hivatal, amikor a legutóbbi spontán omlásról tudomást szerezve nem intézkedett az akkor már bizonyítottan balesetveszélyes építmény azonnali lebontatásáról, s legalább utólag az eredeti előírások szerinti zajvédő fal megépíttetéséről.
  • végső soron felelős a hivatal vezetője, a Jegyző, aki sokszori megkeresés és lakossági tiltakozás ellenére is szemet húnyt a hiányosságok felett, s most hite szerint hálát adhat annak, akinek gondolja, hogy mulasztásának nem lett áldozata.

Mik a teendők?

Véleményem szerint a Vaskút utca menti fal teljes egészében elbontandó. Ha statikai vizsgálat azt megerősíti, úgy az alapok megtartásával az előírásoknak megfelelő zajvédelmi fal építendő a helyén. S mivel az üzletközpont működésének feltétele a zajvédelmi fal léte, annak elkészültéig, és hatósági átvételéig az üzletközpont üzemelését fel kell függeszteni! (Feltételezem, ez meglehetősen ösztönzően fog hatni a törvényes, a környező lakók életminősége szempontjából is elfogadtható állapot mielőbbi megteremtésére.)

Napi jó hír

Gyorsan kordon került a romok köré.
S hogy ne negatív üzenettel zárjam: Somody László hivatali intézkedése láthatóan gyors eredményt hozott, mert a Hivatal illetékese javaslatunknak megfelelően azonnal kordonnal záratta le a kérdéses járda-szakaszt, így a balesetveszély alig egy óra alatt – ideiglenes jelleggel bár, de – elhárult.

Az ügy fejleményeit figyelemmel kisérem, arról e blog felületén beszámolok.

 
Még nincs vége!
Ime, a ma készült képek:
 

Címkék: hírek ügyek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr335393039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása