Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

Az elmúlt csütörtökön maratoni hosszúságú képviselő-testületi ülésünk volt. Csak a meghívóban több, mint harminc napirendi pont, amihez a helyszínen - amúgy eléggé bosszantó, és már nem egyszer szóvá tett módon - továbbiakat csatolt a kerület vezetése.
Az ülés feldolgozásával még adós vagyok és még pár napig minden bizonnyal az is maradok, de addig is, amíg  újra "átrágom magam a kásahegyen", közzétenném a Hunyadi Gimnázium igazgatójával, Kapdebó Ferenccel kapcsolatos felszólalásom szövegét.
A közvetlen előzményekről annyit: a fegyelmi eljárás megindításáról döntő határozati javaslat sürgősségi napirendként került be a képviselő-testület elé, mégpedig úgy, hogy a szerdai - rendkívüli - OKSIB ülésen egy szó nem esett róla. Lehet persze azt mondani, hogy ezt a lépést megtenni az Önkormányzat vezetésének törvényi kötelezettsége volt, ezért fölösleges az anyagot megjáratni az illetékes bizottságban, de nekem a dolog akkor is kicsit visszásnak tűnik. Az alább idézett felszólalásom szövegét korábban megírtam, és csak azért vittem magammal, hogy ... tulajdonképpen nem is tudom, miért. Legyen ott, hátha mégis szóba jön a dolog? ... Úgy tűnik, kezdem kiismerni a helyi politikai vezetés gondolkodásmódját?!
Az ügy tényleges hátteréről a vizsgálat lezárultáig nem lenne szerencsés beszélni. Ami tény: büntető feljelentés született pénzügyi visszaélés miatt. A feljelentés okán a kerület vezetésének hivatalból fegyelmi vizsgálatot kell indítania az érintett ellen. Ha a feljelentésben foglaltak megállják a helyüket - márpedig a dolgok megtörténtét senki nem tagadja -, a felelősségre vonás egyrészt büntetőjogi, másrészt munkajogi lesz. Utóbbi tartozik a képviselő-testület asztalára - azaz az ügyben záros határidőn belül döntéshozatalra kényszerülünk.  Természetesen a történteket mindenki habitusa és - kevésbé természetesen ugyan, de - érdekei szerint ítéli meg.  Azt gondolom, úgy tisztességes, ha álláspontunkat minden érintett mielőbb megismerhesse. Íme tehát, a KT december 16-i ülésén elmondott hozzászólásom:
"Tisztelt Képviselő-testület! Önök mindannyian megkapták a tantestület igazgató urat támogató levelét, amihez az alábbiakat szeretnénk hozzáfűzni:
A Lehet Más a Politika Kabdebó Ferencet, a Hunyadi gimnázium vezetőjét kiválóan felkészült közgazdász-tanárnak tartja, aki hatalmas társadalomtudományi, pedagógiai ismeretanyaggal rendelkezik. Az elmúlt évtizedben egy kiváló csepeli szakközépiskolát vezetett, ahol a "problémás" gyerekek biztos tudást, empátiát és személyre szabott fejlesztési programokat kaptak. Az iskola a főváros döntése értelmében - dokumentáltan jó eredményei ellenére - megszűnt és beolvadt egy hatalmas másik szakközépiskolába (az ún. TISZK-korszak, a regionalizált térségi szakképzési központok születésének előestéjén). 
Kapdebó Ferenc két tanéve vette át a Hunyadit, egészen ambiciózus, a részvételre, az együttműködésre, a természettudományos hagyományok megújítására, valamint ismételten az "átlagos" képességű és hátterű, tömegesen a középiskolák (így a Hunyadi) felé terelődő gyerekek megbízható iskoláját ígérve - és utóbb megteremtve. "Külső" jelöltként indult az igazgatóválasztáson. Ehhez jó adag önbizalom és átgondolt program kell, hiszen nálunk az iskolák jellemzően belülről választanak vezetőt, s a tantestületek javaslatát csak ritkán írja felül a fenntartó. Bemutatkozásai és programja alapján a tantestület, majd a képviselő-testület többségének támogatottságát is megszerezte .
Ismereteink szerint Kapdebó Ferenc egy rossz állapotban lévő, demoralizált iskolát vett át, amelynek hagyományai ugyan voltak, de megbízható órarendje, korszerű programja, valós, a felsőoktatási továbblépést garantáló nívója a diákok számára nem. Az iskola 2-3 évvel ezelőtti állapotairól sok drámai történetet hallani. Több odajáró gyerekkel, volt diákkal és szülőkkel beszélgetve csodálkoztunk el azon, hogy az oktatásfejlesztésben amúgy nem sikertelen egykori steinmetzes kerületi vezetők miért hagyták ennyire lecsúszni hajdani alma materüket.
Az igazgató úr az elmúlt két évbe új pályára állította az iskolát - erre a tantestület jelentős része által szignált levél sok példát hoz -, tevékenységét a kerületi konzorciumi pályázatok előkészítésében és lebonyolításában kezdeményező szerep, segítőkészség és empátia jellemzi.
Kapdebó Ferenc amolyan mazochista, "workoholic" alkat, aki a munkatársaktól és a gyerekektől is többszörös munkát és odaadást kér - de ennek a jelentősen javuló jelentkezési számokban, az iskolai fegyelmezett munkavégzésben, a teljes tanári karra kiterjedő kötelező kompetencia és egyéb területi továbbképzésekben már érződnek az eredményei. Az iskola a kerületi tehetségprogramban is a konzorcium egyik motorja, a tehetséggondozás és követés alapjai itt tudatosan épülnek. Ökoiskola, közgazdasági ismeretek, pályaorientáció, idegen nyelvi színjátszás és versmondó verseny és egy sor más kezdeményezés az elmúlt 2 év termése, amit egy átfogó és átgondolt iskolafejlesztési program és annak gyakorlata támaszt alá.
Summa summarum - a hozzászólásom elején hivatkozott levél azt tükrözi a számomra is, hogy az igazgató által képviselt mentalitás, szorgalom és szakértelem nagy érték nem csupán a Hunyadi, hanem a kerület számára is. Ezt az új fejlődési pályát és az igazgatót szeretné megvédeni a tantestület látható többsége, annak ellenére, hogy valóban megtörtént az hiba.
Higgadt döntést javaslok, ami a hiba beismerése mellett a munka elismerését és továbbvitelének esélyét egyaránt megadhatja."

Címkék: ügyek KT-ülés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr645392870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása