Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

23.
'14 december

December 23

Petrovai  |  3 komment

December 23-a van. Ünnepre készülünk. Sokan már a karácsonyi beigli hozzávalóit készítik elő, ahogy tették ezt minden évben: tavaly, tavaly előtt, vagy éppen azelőtt is ...

Azelőtt ...? Azelőtt 2011 december 23-át írtunk. Én még az LMP-ben politizáltam. A Parlament aznap is dolgozott. A kormányzó pártkoalíció már akkor sem tudta úgy megszervezni a törvényhozás munkáját, hogy a családok legnagyobb ünnepe előtti napokban ne kelljen az Országgyűlésnek dolgoznia - épp úgy, ahogy most sem. Az aznapi program azonban jóval fajsúlyosabb volt a mainál: 23-án az Országgyűlés többsége arra készült, hogy elfogadja az új választójogi törvényt, a stabilitási törvényt, az új jegybanktörvényt és a házszabály módosításait.

(forrás: nepszava.hu)

Reggel azonban történt valami: párttársaim blokád alá vonták a Parlamentet, odaláncolták magukat a bejáratokhoz, és elállták az útját az e döntéseket meghozni igyekvő képviselőknek. Tették ezt azért, mert az új választójogi törvényben a választókerületek határait olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben. A stabilitási törvény arról gondoskodik, hogy a Fidesz ellenzéke akkor se tudjon kormányozni, ha mégis megnyerné a választást, hiszen a törvény kétharmadba betonozza az igazságtalan egykulcsos adót, vagyis a következő kabinetnek is a "bukott Orbán-Matolcsy recept" szerint kéne kormányoznia. Az új jegybanktörvénnyel a kormánytöbbség maga alá gyűri a Magyar Nemzeti Bankot, és ezzel "az utolsó tégla is a helyére kerül a köztársaság romjain épülő új, Fideszes pártállam épületében". Végül a házszabály módosításával lehetővé vált, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatokról.

ujellenallas_fb-300x212.jpgHideg volt! Egész délelőtt zajlott a blokád, aminek csak az erővágók és a rendőri fellépés vetett véget. Képviselőink bezsuppolva, bent pedig kötött a habarcs az utolsóként elhelyezett téglák körül. A tér déli oldalán délután naggyűlés volt többek között Kaufer Virág gyújtó hangú beszédével. "Új ellenállást" hirdettünk, majd este az emberek a Parlament épülete köré vont kordonhoz vonultak és várták, hogy  a képviselők kijöjjenek. Zúgott a "Gyertek ki!". A kordonnál a rendőr odafordult hozzám: "Be akartok menni? Félre állunk!" Azt mondtam, nem akarunk erőszakot, csak meggyőzni őket! Naív voltam, mérhetetlenül naív. (Elgondolkoztam: vajon ma is megkérdezné tőlem az a rendőr? Épp ma jelentették be, hogy jövőre 30%-kal emelik a jövedelmét a fegyveres testültekben szolgálatot teljesítőknek....) Aztán elkezdtek kifelé szállingózni a fideszes és kereszténydemokrata képviselők. Természetesen mindent megszavaztak, és elégedetten ültek be a parlamenti parkolóban álló autóikba. És ekkor felhangzott a "Hazaárulók!" valamint a "Bóvli! Bóvli!" utalva a nemzetközi pénzügyi minősítő szervezetek által hazánkra osztott besorolásra, ahova egy év alatt sikerült leküzdenie magát a kormánynak unortodox gazdaságpolitikájával.

Az akciót követő hónapokban az LMP népszerűsége 12-13% körülire emelkedett a biztos választók körében. Soha előtte, és soha utána nem volt ilyen magas. Döbbenetes élmény, meghatározó nap volt! Szerintem a mai napig ható ... de úgy tűnik, nem mindenhol gondolják így. Keresem az LMP honlapján a visszaemlékezést, a tanulságok levonását, az elemzést ... bármit. De semmi! Ők már nem büszkék rá. Nézegetem az akkor készült fényképeket, s rájövök.

(fotó: © Stiller Ákos, HVG)

Schiffer nem "láncolt", a közelben beszélgetett a jobbikos Gaudi Nagy Tamással, majd zsebre tett kézzel nézte, ahogy képviselőtársait rendőrautókba tuszkolták. Kukorelly Endre még abban a ciklusban, Vágó Gábor a ciklus végén kikerült a Parlamentből. Utóbbi mostanában a civil tüntetések hálózatát szorgalmazza. Ertsey Katáról nem nagyon hallani mostanában. Kaufer Virág nem sokkal később visszaadta parlamenti mandátumát és civil mozgalmárként kísérli meg életre kelteni a "szabadság kis köreit". Civilek lettek.

A többiek? A társaság egyik fele az LMP-ben maradt. A másod- és harmad vonalba sorolta őket "bázisdemokrácia" - a mai LMP frakciónak Schifferen kívül egyikük sem tagja.

A másik fele? Szabó Tímea és Szabó Rebeka, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor, Szilágyi Péter és Szilágyi László és a többiek egy évre rá elhagyták az LMP-t. Velük alapítottuk meg a Párbeszéd Magyarországért Pártot, és mentünk tovább azon az úton, amire akkor ráléptünk. Az elválás keserves, de szükségszerű volt. A köztársaság helyébe lépett Orbán-rendszert le kell bontani. Az alapítók közül országgyűlési képviselőnk, Európai Parlamenti képviselőnk, polgármestereink, alpolgármestereink és számos önkormányzati képviselőnk lett.

Tesszük a dolgunkat ... ahogy teszik azok a civilek is, akik folyamatosan szervezve a tüntetéseket reagálnak a kormányzat heti rendszerességgel napvilágra kerülő agymenéseire is az internetadótól a fővárost elkerülő autópálya fizetőssé tételéig. Az eszközeink mások, de a céljaink megegyeznek.

Címkék: akciók országos Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr497007227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Kőhalmi 2014.12.23. 23:49:32

"Az eszközeink mások"...Amennyiben...?
Ez érne meg egy blogot, mert amióta az Együttől külön politizálást hirdetett a PM a hangját alig hallani.

Péter Kőhalmi 2014.12.23. 23:51:17

Egyébként Békés, Boldog Karácsonyt!

Petrovai 2014.12.24. 09:11:36

@Péter Kőhalmi: Kedves Péter! "Az eszközeink mások" a politikusok vs. civilek eszközkészletére értendő.
Ami a PM "hangjának hallatását" illeti - nyilván dolgozunk rajta, hogy minél többet halljanak rólunk. Heti több sajtótájékoztatót tartunk, sajtónyilatkozatokat adunk ki, törvény- és törvénymódosító javaslatokkal bombázzuk a Házat, akciókat szervezünk - december és január folyamán folyamatosak az ételosztási akcióink, pl.. Szóval tesszük a dolgunkat.
Nem fogjuk ellenben meghekkelni a civilek tüntetését, hogy halljanak rólunk, bár ott leszünk mi, PM-esek is!
süti beállítások módosítása