Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

Valószínűleg oda írják fel a törvényhozók mindazokat a figyelmeztetéseket, melyekkel a többfrontos rezsiharc egyes csatatereinek szakavatott ismerői már jó ideje bombázzák a kormányzat állásait. Nem lehet ugyanis másnak betudni mindazt, ami a közszolgáltatások területén történik napról napra. Hiába az okos érvek, a féltő intelmek, a megalapozott számítások, a válasz többnyire csak annyi: aki nem ért egyet a reszicsökkentéssel, fizesse be az őt illető különbözetet a költségvetésbe! (Nyilván erre is jól használható a számlákon feltűnően közölt precíz kimutatás.)

A háború első komoly áldozata a kéményseprési (köz)szolgáltatás lett. Azt írja a NOL.hu, június 30-án az ország hét megyéjében, összesen 842 településen szűnik meg ez a szolgáltatás. A hírrel foglalkozó írások a hangsúlyt arra fektetik, hogy megszűnik egy megszokott közszolgáltatás, illetve arra, hogy általa újabb közel 500 dolgozó munkahelye kerül veszélybe, ezért ezekkel - bár fontos dolgok - én most nem foglalkoznék. Van miről beszélni ugyanis ezen túl is!

e3519.jpgMég a Polgár úton sem volt ingyen!
(forrás: regipapirok.blogspot.com)

Önmagában az, hogy egy közszolgáltatás megszűnik, nem kéne meglepetést okozzon: a FIDESZ állama kivonul azokról a területekről, melyekben úgy, nem érdekelt, s helyette bevonul oda, ahol érdekeit véli felfedezni. A közszolgáltatások - értsd: a köz szolgálata - láthatóan nem az a terület, ahol a FIDESZ-katonáknak túl sok keresni valója van. A kéményseprés meg aztán ezek közül is végképp nem az: olyan piszkos, érthetetlen, ráadásul tökéletesen fölöslegesnek tűnő tevékenység, valamiféle középkorból ittmaradt csökevény, amire egy modern államnak semmi szüksége nincs. Végül is az autók javítása sem közszolgáltatás, akkor egy épület "alkatrészének" karbantartása miért kéne az legyen. A kormánypárti képviselő urak és hölgyek új, drága házaiban soha nincs gond a kéménnyel, úgyhogy akinél ilyen probléma van ... nos, "az annyit is ér"! Ráadásul az emberek sem értik, fölösleges nyűgnek tekintik, ritkán találkoznak vele ... talán észre sem fogják venni, hogy többet nem jönnek. Az intézkedést védő kormánypárti kommentelők írásai fényesen tükrözik ezt a gondolkodást szerte a neten: "Ez (a kéményseprők) egy korrupt bagázs, csak a markukat tartják miközben nem csinálnak semmit. Így jártak! Meg is érdemlik!"
Azért csak szólok: akadnak még közszolgáltatások. Olyanok is, amelyek talán feltűnöbbek, húsba vágóbbak, mint a kéményseprőké. Majd ha odaér a rezsiharc, s azok is megszűnnek, vagy csak színvonaluk az elviselhető szint alá sűllyed, akkor legyenek hangosak! (A csatát mostanság a hulladék-gazdálkodók és -feldolgozók vívják - a túlerő ellen a kéméynseprőkéhez hasonlóan kevés eséllyel.)

kéménytűz.jpgVan azonban még egy szempont, amire talán nem árt odafigyelni. Építészként szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a kéményseprő szakma nem holmi úri passzió, a hatósági jogkörökkel felruházott Kéményseprőipari Vállalat nem egy újabb népnyúzó hivatal, hanem konkrétan élet- és balesetveszély elhárítására hivatott szervezet, még ha az évi rendszeres lakossági ellenőrzéseken tapasztalt nagyjából két perces szemléből ez nem is mindig derül ki. (Ez csak annyit jelent, hogy valószínűleg minden rendben van, megnyugodhatunk.)
Tervező mérnökként tudom, hogy a kémnyseprőkkel "megküzdeni" komoly, de nem értelmetlen csata. Az égéstermék-elvezető rendszerek működése az épületben olyan, mint az emberi szervezetben a vérnyomás: nem nagyon tűnik föl, ha gond van vele, mégis hatalmas gond, ha "elromlik". Néma gyilkos tud lenni mindkettő, ezért karbantartásuk, rendszeres kontrolljuk elengedhetetlen egészségünk szempontjából.

szen-monoxid_mergezes_halal1255523318.jpgÉs akkor most a lényeg: ha ebben a hét megyében, ezen a 842 településen akárcsak egyetlen ember is meghal szénmonoxid-mérgezésben, ha csak egyetlen lakástűz is lesz kéménytűz miatt, ugye a nagy rezsiharcosok kiállnak majd a közvélemény elé 'mea culpa'-zni? ... Nincsenek illúzióim.

Címkék: hírek országos kéményseprés közszolgáltatás törvénykezés rezsiharc

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr16249602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása