Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi önkormányzati képviselője vagyok.

A 2014 évi önkormányzati választáson a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának listájáról kerültem a testületbe. A PM két képviselővel vesz részt a munkában. Kezdetben Horváth Zsófia képviselőtársammal alkottuk a PM kerületi képviselőcsoportját, 2017 januárja óta pedig Somody László frakciónk másik tagja. Jómagam építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a Településfejlesztési és Fenntartható Fejlődés Bizottságának vagyok tagja.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (5) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (5) Bókay iskola (1) Budapest (2) civil (1) csatorna (1) csatornázás (2) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) együttműködés (1) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) forgalomszervezés (2) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) gyermekéhezés (1) Halmierdő (1) helyi politika (19) hírek (13) iskola (5) Karácsony (1) Karácsony Gergely (2) kéményseprés (1) környezetvédelem (5) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (1) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Kunhalmi (2) Kunhalmi Ágnes (2) lakásépítés (1) Lévai (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkormányzati választás (1) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (68) Párbeszéd Magyarországért (83) Párizs (1) Pestszentlőrinc (3) Péterhalmi erdő (1) PM (78) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) tájékoztatás (6) terror (2) TFFB (2) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (20) ügyek (59) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (1) Címkefelhő

Feedek

Karácsony Gergely csak akkor lesz miniszterelnök, ehhez való joga csak akkor lesz vitathatatlan, ha a 9. sz. MSZP-PM lista, amelynek vezetője, kimagaslóan sok szavazatot kap a választáson.

Kérem, figyeljék az alábbi videóban a két rivális és vitapartner reakcióját, testbeszédét, és ennek ismeretében olvassák tovább, amit írok! Köszönöm.

Karácsony Gergely békés építkezést hoz, és ez ma a legfontosabb. Elég volt a gyűlölködésből, a megosztottságból és a folyamatos harcból, magyar magyar elleni uszításából és kijátszásából. Magyarország európai ország. Európai megoldások nélkül nincs európai bér- és életszínvonal, de nincs biztonság sem. Ma egy szűk, magát elitnek nevező szervezett bűnözői kör mértéktelenül gazdagodik mindannyiunk közös javaiból, és búsásan fizeti meg azt a pár ezer embert, akik ennek fejében elvtelenül és ellentmondás nélkül működik közre rendszerének fenntartásában.

Ezért nem jut elegendő pénz egészségügyre, oktatásra, normális közösségi közlekedésre vagy éppen bérlakásokra.

Ez egy klasszikus hűbéri lánc, ami azért bukott meg már sokszor a történelem folyamán, mert nincs közös érdek, csak a hűbérúr érdeke. Ma ez Magyarországon már semmi több, mint a hatalom megtartása a felelősségre vonás elkerülése érdekében. Az azonban nem elkerülhető. A bűnözőknek börtönben a helyük, a pár családnak átjátszott nemzeti vagyon vissza kell szálljon az államra, DE MINDENKI MÁST HAGYNI KELL VÉGRE ALKOTNI LEGJOBB TUDÁSA SZERINT! A tudás, a hozzáértés legyen a mérce, ne a lojalitás! Nem vagyunk olyan sokan ebben az országban, hogy kizárjunk belőle bárkit is, aki ezt kívánja tenni csak azért, mert nem a vezérelvet követi ... vagy mert olyan alkat, akinek mindig szüksége van egy vezérre!

A haza nem azért nem lehet ellenzékben, mert a hatalom csúcsán álló magát azzal azonosítja, és elképzelhetetlennek tartja a vereséget, hanem azért azért, mert NINCS SE KÉT, SE HÁROM MAGYARORSZÁG!

Ha elég sokan szavaznak a Karácsony Gergely vezette 9.sz. MSZP-PM listára, illetve a XVIII. kerületben egyéni jelöltként Kunhalmi Ágnesre, ezt be is tudjuk bizonyítani!

Címkék: országos lista Kunhalmi Ágnes Párbeszéd Karácsony Gergely Párbeszéd Magyarországért Kunhalmi

5 komment · 2 trackback

20.
'18 március

Például ...

Petrovai  |  Szólj hozzá!

Ma hosszú napot zártam. Kampány ide, választás oda, az ember fia dolgozik is, így csak délután, az autóban értek utol a mai hírek. Elsőként ez:

A Momentum Mozgalom visszalépteti kerületünkben jelöltjét, Nagy Károlyt a legesélyesebb ellenzéki jelölt, Kunhalmi Ágnes javára!

majd kicsit később jött az újabb hír:

Az LMP jelöltje, Kassai Dániel is bejelentette visszalépését ugyancsak a legesélyesebb ellenzéki jelölt, Kunhalmi Ágnes javára.

Tekintve, hogy

 • Mérő Péter, az Együtt képviselőjelöltje végül el sem indult a választáson, hanem munkájával a demokratikus ellenzéki pártok immár egyetlen, és egyben legesélyesebb jelöltjét, Kunhalmi Ágnest támogatta,

 • a Demokratikus Koalíció az MSZP-PM szövetséggel történt koordinációs megállapodás alapján szintén nem indít saját jelöltet, hanem Kunhalmi Ágnest támogatja,

 • a Párbeszéd politikusaként jómagam pedig annak a pártszövetségnek, az MSZP-PM szövetségnek vagyok a tagja, amelynek jelöltje Ágnes,

kerületünk lett az első az országban, ahol megvalósult a teljes demokratikus ellenzék együttműködése

annak érdekében, hogy a választók reális esélye nyíljon arra, hogy elzavarják Orbán Viktort és átadhassák a múltnak korrupt és a gyűlöletpolitikát évek óta csúcsra járató rezsimjét.

A híreket olvasgatva, a vitákat követve és az ellentmondásos nyilatkozatokat hallgatva mondhatnánk, hogy a mai döntések meglepetésként - még ha kellemes meglepetésként is - értek bennünket, de látni kell, hogy ez kerületünkben "benne volt a levegőben". Ebben a kerületben a demokratikus erők régi és új pártjai, szervezetei különbözőségeik ellenére is békés, konstruktív viszonyban állnak egymással. Úgy működünk itt helyben, "kicsiben", ahogy egy normális országban, egy normális demokráciában egy közösségnek működnie kell. Vitáinkat békésen rendezzük, közös ügyek mentén együtt dolgozunk, tárgyalásaink egyeztetéseink során nem dominanciára, hanem hatékonyságra és eredményességre törekszünk. Így mindenki halad előre. Lehet, hogy nem olyan tempóban, ahogy szeretne, de sokkal biztosabban. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltünk idézte azt az ősi afrikai közmondást az MSZP-PM választási szövetség létrejöttekor, ami így hangzik:

kg_alap4.jpg

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül! Ha messzire szeretnél jutni, menj másokkal együtt!

mszp-pm_kozos_logo.jpg

Nekünk, akik kezdetektől Kunhalmi Ágnesben találtuk meg a kormányváltás kerületi letéteméményesét, a visszalépések bejelentése mától hatalmas feladatot és még nagyobb felelősséget jelent: innentől nem csak saját választóinknak kell megfelelnünk, nem csak értük dolgozunk, hanem mindazon választóknak, választókért is, akik szívük szerint inkább a Momentum Mozgalom, az LMP, az Együtt vagy éppen a DK jelöltjére szavaztak volna egyéniben is. Kunhalmi Ágnesnek jó demokrataként mától őket is képviselnie kell harcosan, következetesen, de a ráhelyezett felelősséghez méltó alázattal is egyben.

kunhalmi_kampanyfoto.jpg

Tisztelet és köszönet illeti ugyanakkor mindazon politikai szervezetek helyi tagságát és központi vezetését, akik meghozták, illetve engedték meghozni azt a döntést, aminek virága ma bontott szirmot, és amelynek termését remélhetően április 8. éjjelén le is arathatja a kerület demokratikus közössége. Ők azok ugyanis, akik

 • egyrészt egy pillanatig sem veszítették szem elől azt az origót, ahonnan eredeztetik magukat: részben különböző értékrendek mentén, de mindenképpen meghaladni az immár több, mint két évtizede fennálló politikai status quo-t,

 • másrészt azonban felismerték a nagyobb veszélyt: hogy egy olyan rendszer épül, amely ezt a törekvésüket - és egyúttal bármilyen demokratikus törekvést - igyekszik további hosszú évtizedekre ellehetetleníteni.

Mérlegeltek és döntöttek. Szerintem - és az eddigi reakciókból ítélve a demokratikus érzelmű választók túlnyomó többsége szerint is - bölcsen tették. Amit a demokratikus pártok megtehettek a változásért, azt megtették ... sőt, talán egy kicsit többet is. Adtak valami fontosat: a választóknak reményt, az országnak esélyt, a demokratáknak pedig példát ...

Címkék: együttműködés LMP Karácsony Kunhalmi Ágnes Párbeszéd Karácsony Gergely Párbeszéd Magyarországért PM Kunhalmi választás 2018 Momentum Mozgalom

Szólj hozzá!

Március 7.-én egy cikk jelent meg a kerület 2014-es választásokra beizzított alternatív hírportálján a tovább18.hu-n "Tények a Bókay iskola felújításáról" címmel. Szerzője Bodó Csaba. A cikk felsorol néhány valós tényt, amivel megpróbálja megmagyarázni a Bókay iskola felújítása kapcsán felmerült kétségeket. Nem nagyon sikerül. Megírtam ezért a cikk második részét, melyben szeretném néhány másik tényre is felhívni az olvasók figyelmét.

Kezdjük talán rögtön a végén: a cikk így, ebben a formájában egy véleménycikk. Sehol semmi nem utal arra, hogy a leírtak az Önkormányzat, pontosabban annak vezetése hivatalos álláspontját képviselnék. Mindeközben az Önkormányzat saját hivatalos honlapját is - amúgy szerintem helytelenül - egyféle hírportálként is üzemelteti, ott a cikknek, vagy az abban elhangzott állításoknak hivatalos formában nyoma sincs. Nem véletlenül...
Summa summarum: Bodó Csaba azt állítja, hogy

"Minden olyan állítás, mely a homlokzat szigetelésének elmaradását más színben tünteti föl: valótlanság."

Ez így, ebben a formában Bodó Csaba magánvéleménye, semmi több.

Nézzük tehát a tényeket!
Igaz, hogy Önkormányzatunk testülete valóban nagy többséggel fogadta el a Településképi Arculati kézikönyvet, amely a Bókay iskola épületét védendő helyi értékként tartja nyilván, nem igaz azonban a cikk azon állítása, hogy

"...és nem teszi lehetővé a homlokzat szigetelését."

belso_oldali_hoszigeteles.pngA Településképi Arculati kézikönyv (TAK) csak a homlokzat megjelenésének megváltoztatását tiltja - nagyon helyesen.  Semmi nem tiltja azonban, hogy a homlokzatot szigeteljük - belülről! Számos műemléken és műemlék jellegű épületen végeztek ilyen korszerűsítést az elmúlt években, léteznek erre termékek - összefoglaló nevükön úgy hívják őket, hogy szilikát bázisú, lélegző belső oldali hőszigetelések -, ismertek a számítási megoldások, a módszer előnyei és hibalehetőségei. Nem egyszerű feladat, de azért megoldható, és semmiképp nem tiltott. (Nem tisztem reklámozni senkit, de csak hogy ne a levegőbe beszéljek, egy ilyen termék például az Ytong Multipor.)

Az is igaz, hogy történt szerződésmódosítás, amelynek eredményeként az önkormányzat elállt a homlokzati hőszigetelés megvalósításától, az azonban nem igaz, hogy

"Az önkormányzat ennek [a TAK elfogadása] ismeretében, a megvalósítást támogató minisztériummal is egyeztetett, mely alapján szerződésmódosítás történt ..."

A döntésnek nem sok köze volt a TAK-hoz.

 • Egyrészt annak jóváhagyása időpontjában a homlokzati hőszigetelésnek már rég el kellett volna készülnie.
 • Másrészt az épület már jóval a TAK elfogadása előtt is védelmet élvezett. Példának okáért a 2016. december 15-én hatályban levő PPVSZ "Védelmek és korlátozások" c. tervlapján is "Városképi jelentőségű épület"-ként van jelölve. (A képen balra, a magányosan álló szürke pont piros pontvonallal kiemelve.)

cikkmelleklet.jpg

Kivonat a 2016. december 15-én hatályos PPVSZ 2. sz. mellékletéből: "Védelmi és korlátozási térkép"

Nem igaz tehát, hogy a TAK miatt nem lehetett megvalósítani a homlokzat hőszigetelését. Az épület már a pályázat benyújtásának időpontjában is védettséget élvezett, legfeljebb ezt a körülményt nem vették figyelembe a pályázat összeállításakor.

Az vélhetően igaz, hogy

A kivitelező részére csupán a projekt teljes költségének 5%-a került kifizetésre, mely 3.709.392 Ft. A homlokzat szigetelésének árát természetesen a kivitelező nem számolta fel.

 , ám a kritikák nem is erre vonatkoztak. A többször megfogalmazott kérdések a következők voltak:

 1. milyen energetikai korszerűsítés igazolására rendeltek tanulmányt január 28-i határidővel lezárandó a teljes iskolafelújítási projektet, ha az iskolában február 7-ig még semmilyen munkát nem végeztek?

  1.) a - Mégis milyen műszaki színvonalat vártak attól az energetikai minősítő szakembertől, aki
  - január 22-én ajánlatot ad három nagy projekt "energetikai tanúsítványának elkészítésére, és az Önkormányzat által vállalt indikátorok teljesülését alátámasztó számítások elkészítésére",
  - ajánlattételének eredményről legkésőbb 10 napon belül - február 1.-ig - értesül,
  - de január 28-án már leszállítja a vállalt munkát (tekintve, hogy 27.-28. hétvége, amikor a szállítás nem lehetséges, tehát a munka elvégzésére még azonnali eredményhirdetés esetén is mindössze négy napja lett volna)?

 2. mire fizették ki a ~3,7 MFt-ot, ha az iskolában február 7-ig még semmilyen munkát nem végeztek?
 3. hívott-e le az önkormányzat már támogatási összeget, ezen belül is mekkora EU-s forrást a Bókay iskola felújítására és mi lett a sorsa ennek a pénznek?
 4. tekintettel arra, hogy már minden pályázati határidő lejárt, a módosított szerződés szerinti munkálatok pedig még el sem kezdődtek, fennáll-e a veszélye annak, hogy az egyszer már elnyert pályázati forrást Önkormányzatunk elbukja, a már lehívott összegeket vissza kell fizesse, s ha igen, vajon a cikkben említett kötbérezéssel milyen arányban térül meg közösségünk vesztesége?

  s végül, de nem utolsó sorban:

 5. a megvalósíthatatlan pályázat miatt kit terhel a személyi felelősség?

bokaykint_kint-470x330.jpg

Erre várjuk a kerület vezetésének hivatalos válaszát - nem pedig Bodó csaba véleményét - több mint egy hónapja!

Címkék: hírek pályázat iskola energetika helyi politika korszerűsítés EU Pestszentlőrinc XVIII. kerület Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM OLAF EU-s projektek Kucsák Bókay iskola

Szólj hozzá!