Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi önkormányzati képviselője vagyok.

A 2014 évi önkormányzati választáson a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának listájáról kerültem a testületbe. A PM két képviselővel vesz részt a munkában. Kezdetben Horváth Zsófia képviselőtársammal alkottuk a PM kerületi képviselőcsoportját, 2017 januárja óta pedig Somody László frakciónk másik tagja. Jómagam építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a Településfejlesztési és Fenntartható Fejlődés Bizottságának vagyok tagja.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (5) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (5) Bókay iskola (1) Budapest (2) civil (1) csatorna (1) csatornázás (2) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) együttműködés (1) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) forgalomszervezés (2) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) gyermekéhezés (1) Halmierdő (1) helyi politika (19) hírek (13) iskola (5) Karácsony (1) Karácsony Gergely (2) kéményseprés (1) környezetvédelem (6) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (1) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Kunhalmi (2) Kunhalmi Ágnes (2) lakásépítés (1) lakópark (1) Lévai (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkormányzati választás (1) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (69) Párbeszéd Magyarországért (84) Párizs (1) Pestszentlőrinc (4) Péterhalmi erdő (2) PM (79) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) tájékoztatás (6) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (60) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (1) Címkefelhő

Feedek

FRISSÍTÉS!

(2018.11.13. 18:00)

A nap folyamán lefolytatott több órányi telefonbeszélgetés, és nyilvánosságra került anyagok kapcsán tapasztalható kerületi felháborodás hatására a délutáni Településfejlesztési és Fenntartható Fejlődési Bizottság ülésére az előterjesztő Polgármester képviseletében eljáró irodavezető asszony egy javított verziót ismertetett a bizottság tagjaival. Eszerint a 0156102 hrsz.-ú, mintegy 3 ha-os erdőterület estében a határozati javaslat a "területfelhasználási célt" már úgy jelölte volna meg, hogy az a "kertvárosias, intenzív beépítésű lakóterület megközelítése céljára - belterületbe vonás - közterület szabályozással érintett terület" lett volna. Ezt a megfogalmazást már jobbnak, de még mindig nem megfelelőnek gondoltam, ezért további pontosítást kértem Ennek eredményeképp a TFFB által végül elfogadott határozati javaslat hivatkozott sora a kövtekezőre módosult:

1.   0156102 hrsz.   31673 m2   (területfelhasználási cél:) kizárólag a meglevő, kertvárosias, intenzív beépítésű lakóterület megközelítése céljára - belterületbe vonás - közterület szabályozással érintett terület

Az a véleményem, hogy ez a meghatározás pontosan kifejezi azt, amit az érintett terület jövőbeni sorsáról oly sokan gondolunk, és a határozati javaslat elfogadása esetén sem képez semmilyen hivatkozási alapot egy esetleges jövőbeni átsorolási igényhez.

A mai napnak több nagy tanulsága volt:

  • aki jogszabály- alkotásra adja a fejét, annak illik pontosan és körültekintően fogalmazni,
  • a nyilvánosság ereje hatalmas fegyver és jó ügy érdekében is lehet eredményesen használni,
  • bárki bárhogy próbálja magyarázni, ha ez az előterjesztés eredeti formájában kerül elfogadásra, azzal - övezeti besorolás ide, hangoztatott szándékok oda - olyan helyzet állt volna elő, aminek eredményeképpen lett volna egy 3 ha-os belterületi erdőnk, amelynek területfelhasználási célját a Földhivatal felé a Képviselő-testület kertvárosias, intenzív beépítésű lakóterületként határozta volna meg ... ezt pedig nem engedhettük. Bízom benne, sikerült is megakadályozni.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és a támogatást. A nyilvánosság ereje nagy segítség volt abban, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Bízom benne, hogy csütörtökön, a Képviselő-testület ülésén mindenki számára megnyugtatóan zárul le ez a kérdés.

Hatalmas zöldfelület lakóövezetté alakítását kezdeményezte a kerület polgármestere, Ughy Attila. A november 15-i KT-ülés 157. sz. előterjesztéséhez érkezett 2. kiegészítés 1. határozati javaslatának elfogadása esetén a Gloriett lakótelep közelében, a Közdűlő út keleti oldalán levő 31673 m2 erdőterület a jövőben "kertvárosias, intenzív beépítésű lakóterület" lehetne.

A kezdeményezést hosszas és rafinált előkészítés előzte meg, ahol az eredeti szándékokat - amennyire lehetett - igyekeztek homályban tartani, és e téren nem riadtak meg a képviselő-testület félrevezetésétől sem. Ebben kihasználták a terület egy részén évek óta rendezetlen telekjogi viszonyok között élő családok elégedetlenségét azzal takarózva, hogy az ő problémájukat kívánják egyszer és mindenkorra rendezni. Ezt az igényt ugyanis úgy a kormánypárt, mind az ellenzék jogosnak tartja, így támogatja. Az előterjesztés azonban nem csak az ő területeikről szól. Haladjunk szépen sorban:

A TERÜLET

helyrajzi_szamok.png

RENDEZETLEN LAKÓTELKEK

Történetünk még a múlt században kezdődik. Az említett erdőterülettől északra van pár külterületi, zártkerti telek, amelyekre tulajdonosaik valamikor régen lakóházakat emeltek, és évtizedek óta életvitel-szerűen itt is élnek. Az egykori külterületi földeket nyugatról a Gloriett lakótelep mellett sorházas beépítés, északról a Meteorológiai Intézet telephelye "nőtte körbe", mára zárványként, rendezetlen telekjogi viszonyok között léteznek a városi szövetben. A telkek e viszonyok miatt korlátozottan piacképesek, az ott élők mobilitási lehetőségei emiatt szűkösek, lakhatási költségeik pedig a külterületi jelleg miatt aránytalanul magasak, bármiféle ügyintézésük sokkal bonyolultabb, mint a Közdűlő út túloldalán lakó szomszédjaiké. Jogos elvárásuk, hogy a kialakult viszonyokat legalizálja Önkormányzatunk. A Képviselő-testületben e kérdésben teljes az egyetértés. E jogos igény közmegállapodáson alapuló kielégítése az a lepel, amely alatt elindul a "kavarás", ahol az a nehéz helyzetben levő pár család már csak eszköz, "fedősztori" a "Nagy Cél", egy vélhetően milliárdos nagyságrendű ingatlanfejlesztés beindítása érdekében.

ERDŐÍRTÁS

2017. májusában hatalmas erdőírtás kezdődik a XVIII. kerületben, és talán nem véletlenül az említett erdőterület az elsők között esik a fanyűvés áldozatául. A Pilisi Parkerdő Zrt. magyarázkodik, de késő bánat: a frissen besorolt "közjóléti erdő" területen csak pár csenevész, árva fa maradt.

ket_szal_fa.jpg

(forrás: facebook - Vidóné Bús Erika fotója a kerület legnagyobb nyilvános csoportjában - 2017.06.26.)

Eközben a környéken élők önkormányzat által támogatott lakópark terveiről kezdenek beszélni, de bizonyítékot senki nem mutat, az érvényben levő szabályok szerint pedig a terület "közjóléti erdő", rajta nem hogy lakópark, de még egyetlen lakóház sem építhető. Az önkormányzat vezetése az embereket, az emberek egymást nyugtatják ugyanezzel.

 

SZABÁLYOZÁS

2017 június 22.-én a Képviselő-testület elé beterjesztik azt az építési szabályzat ( 95. sz. KÉSZ) módosítást, ami az érintett területeket övezeti szinten rendezni hivatott. Az előterjesztés mellékletét képező térkép kicsi, rossz felbontású, de az azért látható rajta, hogy a beépített területeken "Lke" (kertvárosias lakó), a jelentős méretű erdőterületen "Ek" (közjóléti erdő) övezet alakul ki. Ez utóbbi övezetben a legmagasabb beépíthetőség 5%, amihez képest a rendelet még korlátoz is, hiszen csak 3%-os beépíthetőséget enged meg. (A képen látható sárga folt az említett erdőterület.) Az is jól látható azonban, hogy lakótelkektől délre van egy féltömbnyi telek (hrsz: 0156107), amit úgy emel lakóövezetbe a Szabályzat, hogy azon nincs épület, azaz egy zöld mezőből kialakít négy nagy méretű építési telket. Mint a testületi ülésen kiderült, az a terület a Magyar Állam tulajdonában és az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) kezelésében van. Mivel az előterjesztő nem adott érdemi választ a négy telek szabályzat általi felértékelésére vonatkozó ellenzéki kérdésre, a rendeletet 6 ellenzéki képviselő - köztük jómagam is - nem szavazta meg. (Jegyzőkönyv 17. oldal)

pages_from_kt-120.jpg

NEM ZÖRÖG A HARASZT

A 2017. év végén felgyorsul az erdőírtás, újabb erdőtagok esnek a láncfűrész áldozatául, s ezzel párhuzamosan az újságokban megjelennek az első hírek arról, hogy már a "megfelelő asztalon" vannak azok a rendelettervezetek, amelyek az állami erdőgazdaságok magán kézbe történő átjátszásának jogi kereteit teremtik meg.

EGY FÉLREVEZETŐ ÉS (szerencsére) HIBÁS ELŐTERJESZTÉS 

2018 májusában a korábban az ellenzék tiltakozása ellenére elfogadott KÉSZ végrehajtásának ürügyén jön is az újabb előterjesztés, ezúttal az érintett területek belterületbe vonásáról. Az előterjesztés indoklásában csak az érintett lakók problémájának rendezésének igényét hozzák fel, illetve azt, hogy az érintett terület övezeti- és ingatlan-nyilvántartási besorolását összhangba kell hozni. Az előterjesztést a Képviselő-testület megszavazta, hiszen az erdő részlet - de azonosítsuk be most már: a 0156102 hrsz.31673 m2 nagyságú területről van szó -  belterületbe vonásával annak övezeti besorolás nem változik meg, az továbbra is "közjóléti erdő" marad,  az indoklás pedig a korábbi rendeletnek (KÉSZ) való megfelelést, és az ugyancsak szabályozással érintett szomszédos, rendezetlen jogi státuszú területen élő lakosság jogos elvárásainak kielégítésével magyarázza a szükségességet.

indoklas_1.png

"Apróbb" hiba, hogy a KÉSZ nem az egész fenti területet, mindössze annak beépített, lakott részét sorolta Lke-1 övezetbe, de a KÉSZ mellékletében ez úgyis teljesen egyértelműen látszik, tehát csak "felületességnek" gondolhatja, aki egyáltalán észre veszi. Maga az előterjesztés pedig nem szól arról, hogy az erdőből lakóövezet lenne, így senki sem gondolja, hogy bármitől is tartani kellene a határozat elfogadása kapcsán.

hatarozat_1.png

KIBÚJIK A SZÖG A ZSÁKBÓL

Hiába azonban a titkolózás, végül csak "elő kell jönni a farbával"! Az illetékes Kormányhivatal Földhivatali Osztálya ugyanis visszaküldi az előterjesztést módosításra azzal, hogy

... a döntésben az érintett helyrajzi számok feltüntetése és a területfelhasználási cél megjelölése is szükséges!"

Ekkor derül ki végre, hogy mi is a tényleges szándéka Ughy Attila polgármesternek a Péterhalmi Erdő e több, mint 3 hektáros szeletével:

kieg2.jpg

A korábban általam vitatott, mindössze 2694 m2 területű 015107 hrsz.-ú, az OMSZ által kezelt beépítetlen zöld mező kikerül az előterjesztésből, de

3,1 ha közjóléti erdő területfelhasználási célja az előterjesztés szerint kertvárosias, intenzív beépítésű lakóterület lenne a jövőben.

lakoovezet.png

Ha ezt a területfelhasználási célt a Képviselő-testület megszavazza, már csak a KÉSZ-t kell újra módosítani, hogy ez a rémálom valósággá váljon, holott elég ránézni a légszennyezettségi térképekre, és máris mindenki látja, hogy a pesti oldal legnagyobb összefüggő erdőterületének megóvása, nem felszámolása lenne a feladatunk!

Budapest szmogtérképe(on-line forrás: Időkép - www.idokep.hu)

A keddi TFFB-ülésen a határozati javaslat első sorának törlésére, vagy az előterjesztés visszavonására teszek javaslatot.

 

Címkék: környezetvédelem lakópark ügyek erdőírtás Pestszentlőrinc Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM Ughy TFFB Péterhalmi erdő

9 komment

Karácsony Gergely csak akkor lesz miniszterelnök, ehhez való joga csak akkor lesz vitathatatlan, ha a 9. sz. MSZP-PM lista, amelynek vezetője, kimagaslóan sok szavazatot kap a választáson.

Kérem, figyeljék az alábbi videóban a két rivális és vitapartner reakcióját, testbeszédét, és ennek ismeretében olvassák tovább, amit írok! Köszönöm.

Karácsony Gergely békés építkezést hoz, és ez ma a legfontosabb. Elég volt a gyűlölködésből, a megosztottságból és a folyamatos harcból, magyar magyar elleni uszításából és kijátszásából. Magyarország európai ország. Európai megoldások nélkül nincs európai bér- és életszínvonal, de nincs biztonság sem. Ma egy szűk, magát elitnek nevező szervezett bűnözői kör mértéktelenül gazdagodik mindannyiunk közös javaiból, és búsásan fizeti meg azt a pár ezer embert, akik ennek fejében elvtelenül és ellentmondás nélkül működik közre rendszerének fenntartásában.

Ezért nem jut elegendő pénz egészségügyre, oktatásra, normális közösségi közlekedésre vagy éppen bérlakásokra.

Ez egy klasszikus hűbéri lánc, ami azért bukott meg már sokszor a történelem folyamán, mert nincs közös érdek, csak a hűbérúr érdeke. Ma ez Magyarországon már semmi több, mint a hatalom megtartása a felelősségre vonás elkerülése érdekében. Az azonban nem elkerülhető. A bűnözőknek börtönben a helyük, a pár családnak átjátszott nemzeti vagyon vissza kell szálljon az államra, DE MINDENKI MÁST HAGYNI KELL VÉGRE ALKOTNI LEGJOBB TUDÁSA SZERINT! A tudás, a hozzáértés legyen a mérce, ne a lojalitás! Nem vagyunk olyan sokan ebben az országban, hogy kizárjunk belőle bárkit is, aki ezt kívánja tenni csak azért, mert nem a vezérelvet követi ... vagy mert olyan alkat, akinek mindig szüksége van egy vezérre!

A haza nem azért nem lehet ellenzékben, mert a hatalom csúcsán álló magát azzal azonosítja, és elképzelhetetlennek tartja a vereséget, hanem azért azért, mert NINCS SE KÉT, SE HÁROM MAGYARORSZÁG!

Ha elég sokan szavaznak a Karácsony Gergely vezette 9.sz. MSZP-PM listára, illetve a XVIII. kerületben egyéni jelöltként Kunhalmi Ágnesre, ezt be is tudjuk bizonyítani!

Címkék: országos lista Kunhalmi Ágnes Párbeszéd Karácsony Gergely Párbeszéd Magyarországért Kunhalmi

5 komment · 2 trackback

Ma hosszú napot zártam. Kampány ide, választás oda, az ember fia dolgozik is, így csak délután, az autóban értek utol a mai hírek. Elsőként ez:

A Momentum Mozgalom visszalépteti kerületünkben jelöltjét, Nagy Károlyt a legesélyesebb ellenzéki jelölt, Kunhalmi Ágnes javára!

majd kicsit később jött az újabb hír:

Az LMP jelöltje, Kassai Dániel is bejelentette visszalépését ugyancsak a legesélyesebb ellenzéki jelölt, Kunhalmi Ágnes javára.

Tekintve, hogy

  • Mérő Péter, az Együtt képviselőjelöltje végül el sem indult a választáson, hanem munkájával a demokratikus ellenzéki pártok immár egyetlen, és egyben legesélyesebb jelöltjét, Kunhalmi Ágnest támogatta,

  • a Demokratikus Koalíció az MSZP-PM szövetséggel történt koordinációs megállapodás alapján szintén nem indít saját jelöltet, hanem Kunhalmi Ágnest támogatja,

  • a Párbeszéd politikusaként jómagam pedig annak a pártszövetségnek, az MSZP-PM szövetségnek vagyok a tagja, amelynek jelöltje Ágnes,

kerületünk lett az első az országban, ahol megvalósult a teljes demokratikus ellenzék együttműködése

annak érdekében, hogy a választók reális esélye nyíljon arra, hogy elzavarják Orbán Viktort és átadhassák a múltnak korrupt és a gyűlöletpolitikát évek óta csúcsra járató rezsimjét.

A híreket olvasgatva, a vitákat követve és az ellentmondásos nyilatkozatokat hallgatva mondhatnánk, hogy a mai döntések meglepetésként - még ha kellemes meglepetésként is - értek bennünket, de látni kell, hogy ez kerületünkben "benne volt a levegőben". Ebben a kerületben a demokratikus erők régi és új pártjai, szervezetei különbözőségeik ellenére is békés, konstruktív viszonyban állnak egymással. Úgy működünk itt helyben, "kicsiben", ahogy egy normális országban, egy normális demokráciában egy közösségnek működnie kell. Vitáinkat békésen rendezzük, közös ügyek mentén együtt dolgozunk, tárgyalásaink egyeztetéseink során nem dominanciára, hanem hatékonyságra és eredményességre törekszünk. Így mindenki halad előre. Lehet, hogy nem olyan tempóban, ahogy szeretne, de sokkal biztosabban. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltünk idézte azt az ősi afrikai közmondást az MSZP-PM választási szövetség létrejöttekor, ami így hangzik:

kg_alap4.jpg

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül! Ha messzire szeretnél jutni, menj másokkal együtt!

mszp-pm_kozos_logo.jpg

Nekünk, akik kezdetektől Kunhalmi Ágnesben találtuk meg a kormányváltás kerületi letéteméményesét, a visszalépések bejelentése mától hatalmas feladatot és még nagyobb felelősséget jelent: innentől nem csak saját választóinknak kell megfelelnünk, nem csak értük dolgozunk, hanem mindazon választóknak, választókért is, akik szívük szerint inkább a Momentum Mozgalom, az LMP, az Együtt vagy éppen a DK jelöltjére szavaztak volna egyéniben is. Kunhalmi Ágnesnek jó demokrataként mától őket is képviselnie kell harcosan, következetesen, de a ráhelyezett felelősséghez méltó alázattal is egyben.

kunhalmi_kampanyfoto.jpg

Tisztelet és köszönet illeti ugyanakkor mindazon politikai szervezetek helyi tagságát és központi vezetését, akik meghozták, illetve engedték meghozni azt a döntést, aminek virága ma bontott szirmot, és amelynek termését remélhetően április 8. éjjelén le is arathatja a kerület demokratikus közössége. Ők azok ugyanis, akik

  • egyrészt egy pillanatig sem veszítették szem elől azt az origót, ahonnan eredeztetik magukat: részben különböző értékrendek mentén, de mindenképpen meghaladni az immár több, mint két évtizede fennálló politikai status quo-t,

  • másrészt azonban felismerték a nagyobb veszélyt: hogy egy olyan rendszer épül, amely ezt a törekvésüket - és egyúttal bármilyen demokratikus törekvést - igyekszik további hosszú évtizedekre ellehetetleníteni.

Mérlegeltek és döntöttek. Szerintem - és az eddigi reakciókból ítélve a demokratikus érzelmű választók túlnyomó többsége szerint is - bölcsen tették. Amit a demokratikus pártok megtehettek a változásért, azt megtették ... sőt, talán egy kicsit többet is. Adtak valami fontosat: a választóknak reményt, az országnak esélyt, a demokratáknak pedig példát ...

Címkék: együttműködés LMP Karácsony Kunhalmi Ágnes Párbeszéd Karácsony Gergely Párbeszéd Magyarországért PM Kunhalmi választás 2018 Momentum Mozgalom

Szólj hozzá!