Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

Hétfőn késő délután lakossági fórumra gyűltünk össze a Brassó utcai iskola ebédlőjében. A fórum apropóját az a sokakat feldühítő hír adta, miszerint önkormányzatunk burkolt úttá kívánja alakítani az erdő és a szomszédos lakóövezet közötti, jelenleg földút Flór Ferenc utcát. Elsőnek persze furcsának tűnik, ha a lakosságot az dühíti fel, ha az önkormányzat le akar burkolni egy földutat, de jobban megvizsgálva a helyzetet a lakossági félelmek teljesen érthetőek voltak.

A kezdést 18:00-ra hírdették meg. Ekkorra már egy tűt sem lehetett leejteni a teremben, annyian voltunk.

lakossagi_forumon.JPG

Bár a hatalmas tömeg az erdőmenti út leaszfaltozásától való félelme okán jött el a fórumra, az első fél, vagy inkább háromnegyed óra aktuális közbiztonsági kérdések megvitatásával - elsősorban a gyermekeket veszélyeztető "leszólítós fekete terepjárós" pletykák helyretételével telt el. Egy tárgyilagos ismertetővel rövidre lehetett volna zárni az egészet, ha már egy jó időben kiadott hivatalos tájékoztatóval megelőzni nem sikerült a szülők és gyermekeik körében kialakuló - szinte már - pánikhangulatot. Ehelyett meglehetősen terjengős beszédek hangzottak el rendőrségi statisztikákról, új és újabb térfigyelő kamerákról, meg persze arról, hogy a szülők meg a tanárok is felelősek a pletykák és rémhírek terjedéséért. A hallgatóság (szerencsére) nem vette magára a más ingét: a megjelent civilek tudták, hogy itt most nem nekik kell "mea culpa"-zni ... tegyük is túl magunkat a dolgon mielőbb: nem ezért mentünk oda.

A fő téma: a Flór Ferenc utca átépítése.

A hír alapja az az út és közműépítési terv volt, melyre az V. kerületi önkormányzat, mint kijelölt eljáró hatóság adott engedélyt kerültünk önkormányzatának tavaly júliusi kérésére. Sokakat felháborított, hogy miközben telekszomszédjai a tervezett útnak, az útépítési engedélyről nem szerezhettek tudomást, így az ellen hivatalosan semmit nem tudtak tenni. A "helyben szokásos" értesítési mód ugyanis önkormányzatunknál is a Hivatal egyetlen hírdetőtábláján való kifüggesztés (ez az a tábla, ahol egymást fedik a különböző, örökösök kereséséről, vagy éppen végrehajtások elrendeléséről szóló közjegyzői és végrehajtói értesítések), így hiába az eljáró hatóság önkormányzatunkhoz intézett felhívása a lakosság értesítéséről, az gyakrolatilag teljesen eredménytelen és hatástalan maradt.  A terv egy részlete közkézen forog már egy ideje. Közzéteszem itt is, mert így jobban érthetők a lakók aggodalmai:

flor_u_tervrajz.png

Lássuk, mik is a problémák:

  • a terv szerint szilárd, aszfalt burkolatú út épülne szegéllyel és vízelvezető árokrendszerrel,
  • a tervezett út gépjárműforgalomra igénybevehető szélessége 4,5 m, ami kétirányú forgalomnak szűk, egyirányú forgalom esetén - egyik oldalon a szegéllyel és járdával, másik oldalon az árokkal - nem teszi lehetővé a parkolást,
  • a tervezett út nem gyalogosforgalom számára épül, hiszen erre a célra külön járda készül,
  • a tervezett út helybiztosítását nem a Pilisi Parkerdő zRt. területén már meglevő földút helyén, hanem attól északra, az önkormányzat területén oldja meg a terv. Ezt a területet az itt élők szinte teljes hosszában sajátjukként kezelik immáron legalább két évtizede; oda fákat, bokrokat ültettek, gyepes felületű játszó-, pihenő-területeket alakítottak ki rajta. Tették ezt azért is, hogy a földút szorványos forgalából időnként adódó port távol tartsák lakásaiktól, azt e "védősávval" még időben megkössék. Ha a terv megvalósulna, ez a védősáv megszűnne, miatta számos értékes növényt kellene kivágni, kerítéseket, kerti építményeket is el kellene bontani.
  • a tervezett út összeköttetést képezne egy régi elképzelés, a Külső Kerületi Körút (KKK) felé, miközben erről a kerület lakossága már véleményt mondott: nem szeretnék, ha megvalósulna. Minden olyan terv, mely az egykori Kis-Burma vasútvonal tengelyében húzódó sáv közlekedési potenciálját felértékelné egyúttal a KKK ismételt előtérbe kerülésével is járna, annak indokoltságát erősítené, ezért "veszélyes".
  • ha a KKK nem is valósulna meg, a tervezett út akkor is megnyitna egy, a Nemes utca és a Gilice tér közötti újabb kapcsolatot a Flór Ferenc utca - Bánfa utca - Mályinka utca nyomvonalon, melynek már csak a most terv alá vont része nem szilárd burkolatú, egyúttal két végén forgalom elől elzárt útszakasz.
  • az M0 már megépült dél-keleti, Vecsést és Gyált elkerülő szegmensén kiépült egy csomópont, mely a régebbi tervek szerint az Alacskai úton keresztül válna elérhetővé kerületünk területéről. Az elképzelés ugyan az újabb tervekben már nem szerepel, de a helyzet ugyanaz, mint a KKK esetében: ha ennek az elméleti nyomvonalnak egy újabb része kap szilárd burkolatot, az később indokul szolgálhat a nagy nehezen megakadályozott, nem kívánatos fejlesztési elképzelések újbóli felelevenítésére.

Az úthálózat-fejlesztési elképzelésekben lappangó "veszélyeket" szemlélteti az alábbi térkép:

 

A lakossági fórum résztvevői jellemzően ezeket a problémákat mondták el első körben, melyre várták a jelen levő alpolgármesterek, Galgóczy Zoltán és dr. Lévai István Zoltán, valamint az ugyancsak megjelent tervező, illetve a Hivatal képviseletét ellátó Takács Ferenc válaszait.

A hangulat feszült volt, ami mindazok számára, akik átlátják a fenti térképen ábrázolt veszélyeket, nyilván érthető is. Nem szeretném az olvasókat untatni a mintegy két órás vitán elhangzottak részletes ismertetésével, már csak azért sem, mert az egész fórumról videófelvétel készült, így aki akarja, azt hamarosan megtekintheti a YouTube-on. Ehelyett inkább ismertetném az Önkormányzat válaszát, és azt, hogy mire jutottunk végül.

A Hivatal szerint a terv beadására a csapadékvíz-elvezetés problémájának megoldása miatt volt szükség. Az út mellett létesülő árokrendszer a Kétújfalú utca és környékének záporok idején tapasztalható elárasztását lesz hivatott megszüntetni. Ahhoz nem sikerült meggyőző érvet felsorakoztatniuk, hogy ehhez miért kell utat is építeni.

Az sem derült ki világosan, ki kezdeményezte a tervek elkészítését, az engedélyeztetési folyamat elindítását. Az elmondottakból nagyon úgy tűnik, mintha ezt a hivatali apparátus saját hatáskörben lépte volna meg, ugyanakkor az is elhangzott, hogy voltak lakossági kérések, amelyek burkolt útként szerették volna  látni a Flór Ferenc utcát. Szóval ezt a szálat nem sikerült kibogozni, a fonal végét egyelőre nem találjuk.

A kivitelezést két ütemben képzelték megvalósítani: első a csapadékvíz-elvezetés megoldása, második az út kialakítása. Viszont nicns rá forrás, így jelenleg a terv megvalósulása nincs napirenden.

A lakossági aggályok kifejtése nyomán kialakuló vita alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ez bizony hitelességi, bizalmi kérdés: a lakók nem akarják azt az utat, aminek a terveiről korábban nem is tudtak. Az önkormányzat vezetése azt mondja, hogy nem is lesz ott út, hiszen nincs rá pénz, meg a forgalom előtt sem nyitnák meg (azt, ami egyébként nem is lesz). Igaz, egy terv be van rá adva, de az csak a vízelvezetés miatt van. Az útterv. Mert "komplexen kell kezelni a problémákat". Ezt így nehezen, de inkább nem is hitték el a jelenlevők. Hiszen a lakók számára meg a probléma maga az út - mindazon komplexitásokkal, amikről fentebb már említést tettem.

Szó szót követett, a hangulat egyre feszültebbé vált, közben az idő múlásával a kifáradók kezdtek hazaszállingózni, és végül már csak a kemény mag maradt. A végeredményről számolnék be, hisz' mégiscsak az erdményért mentünk oda. Kimondatott tehát:

  • az önkormányzat elsődleges preferenciája ebben a ciklusban - és különösen az érintett környéken - a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldása,
  • az önkormányzat megvizsgálja, hogy visszavonható-e az útépítés engedélye anélkül, hogy - az amúgy minden jelen levő által elfogadott és támogatott -  csapadékvíz-elvezetési hálózat fejlesztéséhez kapcsolódó tervek sérülnének,
  • ha az út valaha is megépül, arra átmenő gépjárműforgalmat nem engednek rá, ehhez fizikai gátakat is kialakítanak, (sokan azt hangoztatták, hogy nincs szükség útra - még sétányra vagy kerékpárútra sem ott -, ahogy sokak szerint még közvilágításra sem, ezekben a (részlet)kérdésekben azonban a megjelentek között sem volt igazán konszenzus.)
  • nincs napirenden a KKK "felélesztése". A most készülő Integrált Településfejlesztési Stratégiában is épp azon dolgozik az önkormányzat, hogy a KKK ötlete a magasabb szintű terveinkből is eltűnjön vagy rekreációs zöld-folyosóként épüljön vissza.

Ezt követően, harmadik napirendi pontként szó esett még a körzetben tervezett fejlesztésekről - játszótérről, szabadtéri kondigépekről, energetikai beruházásokról és társasház-felújításokról, de erre most igazán senki nem volt "vevő" - hosszú volt az este, nem ígéretekért mentek oda az emberek és a lényegen addigra már túl voltunk.

És a tanulságok?

  1. A "lakosság értesítésésnek helyben megszokott módja" semmit nem ér. Jelentős közérdeklődésre számot tartó ügyek sikkadnak, sikkadhatnak ma el akár véletlenül, akár szándékosan.
  2. Az önkormányzat vezetésének és a képviselőknek (az adott terület egyéni képviselőjét is beleértve) nincs kellő rálátásuk a kerület fejlesztéseire.
  3. Ha szemfüles civilek nem veszik észre még időben, hogy mi készül, az első adandó alkalommal, amikor valahonnan - pl. pályázati úton - forrás teremtődik rá, ez az út megépült volna. A civil kurázsi tehát hasznos és jó!
  4. Hosszú távú, konszenzuális stratégiai tervek hiányában mindig fenn áll a veszélye annak, hogy a Hivatal vagy az Önkormányzat a kerületben élők feje fölött átlépve, az érintettek érdekeivel szöges ellentétben álló döntéseket hoz.
  5. Úgy tűnik, a hivatal adott esetben jelentős összegeket költ el terveztetésre, előkészítésre olyan projektek kapcsán is, amelyek beruházási alapokmányát adott esetben a képviselő-testület vagy annak bizottságai szakmai és/vagy politikai okok miatt nem hagyják jóvá, így azok nem valósulhatnak meg.

... és van még egy pár, de talán ennyi is elég, hogy elmondhassuk: hasznos és eredményes estén vagyunk túl, ami nem történhetett volna meg, ha nincsenek közvetlen lakókörnyezetükért aggódó helyi civilek, akik hajlandók voltak aktivitásra bírni az azonos érdekek mentén felsorakoztatható többi lakótársukat is.

Köszönet illeti őket ezért!

Címkék: közbiztonság ügyek Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr137431440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása