Hirdetés

Hirdetés

Magamról

A Párbeszéd Magyarországért Párt XVIII. kerületi alpolgármestere vagyok.

2010-2019 között önkormányzati képviselőként, a 2019 évi önkormányzati választások óta pedig a kerületi demokratikus ellenzéki erők összefogásának jóvoltából külsős alpolgármesterként végezhetem munkámat a kerület érdekében. Építész és településtervező, városgazdász végzettségem okán a terület- és település-fejlesztés, környezetvédelem és a fővárosi kapcsolattartás tartozik alpolgármesteri portfóliómba.

Állandó oldalak

Találkozzunk a Facebookon!

  

Szerintem ...

Szerintem ez a minimum

Friss topikok

Címkék

2019 (2) 56 (1) akciók (4) állatvédelem (1) alpolgármester (1) Bajnai (1) beiratkozás (1) beszámolók (10) bevándorló (2) BKK (1) Bogányi-zongora (1) Bókaytelep (6) Bókay iskola (1) Budapest (4) civil (1) COVID-19 (2) csapadékvíz (1) csatorna (2) csatornázás (3) díjazás (1) Dömötör (2) egészségügy (2) egyesült ellenzék (1) együttműködés (2) energetika (1) energiabeszerzés (2) építőipar (1) érdekérvényesítés (1) erdőírtás (1) események (1) EU (1) EU-s projektek (2) FCSM (2) FIDESZ (18) Flór Ferenc utca (1) főpolgármester (1) forgalomszervezés (2) Főváros (3) FTSZV (1) gárda (1) gazdaság (1) Gilice tér (2) Grren Belt (1) gyermekéhezés (1) Halmierdő (2) helyi politika (21) hírek (13) iskola (5) Karácsony (3) Karácsony Gergely (4) kéményseprés (1) kerület (1) KKK (1) környezetvédelem (8) Környezetvédelmi Világnap (1) korszerűsítés (1) közbiztonság (5) közérdekű (13) közlekedés (2) közmeghallgatás (3) közpolitika (10) közszolgáltatás (1) köztartozás-mentesség (1) Krisár (1) KT-ülés (11) Kubatov (2) Kucsák (9) külpolitika (2) Külső Kerületi Körút (1) Kunhalmi (4) Kunhalmi Ágnes (5) lakásépítés (1) Lakatostelep (1) lakópark (1) Lévai (1) Liptáktelep (1) LMP (2) M0 (9) magasház (1) Magnet Bank (1) Matolcsy (1) megemlékezés (1) menekült (2) menkült (1) MIBU (1) migráns (2) MNB (1) Momentum Mozgalom (1) népírtás (1) NER (1) offshore (1) oktatás (2) OLAF (1) önkéntesek (2) önkormányzati választás (4) órarend (1) örmények (1) országos (23) országos lista (1) pályázat (1) Párbeszéd (73) Párbeszéd Magyarországért (89) Párizs (1) Pestszentimre (3) Pestszentlőrinc (9) Péterhalmi erdő (3) Petrovai (4) Petrovai László (4) PM (83) polgármester (2) program (2) Rendessytelep (1) rendezvény (8) rezsiharc (1) Scheiring Gábor (1) Simon (2) Somody (1) sport (1) Szabó Rebeka (1) Szaniszló (4) Szaniszló Sándor (4) tájékoztatás (6) team Szaniszló (1) terror (2) TFFB (3) törvénykezés (1) Trianon (1) Ughy (21) ügyek (61) ünnep (6) útépítés (2) vagyonnyilatkozat (1) válaszolok (2) választás 2018 (1) választás 2019 (1) vélemény (6) XVIII. kerület (3) Zöld Gyűrű (1) Címkefelhő

Feedek

Miért kell Pestszentlőrinc és Pestszentimre kertes övezetei lakóinak sok helyütt keskeny aszfaltcsíkokon lavírozniuk utak helyett és miért kényszerülnek nyelni a mindent ellepő fehér murvazúzalék porát, amit padka helyett kaptak ezeken a szakaszokon? A kérdés megválaszolása messzire vezet, és nem kevés köze van hozzá a fideszes városvezetés „mintaprojektjének”, a kerületi csatornázásnak.

A történet kezdete a távoli múltba nyúlik vissza. Még Demszky Gábor volt a főpolgármester, amikor a Mester László vezette városrészünk is elszenvedője volt az egymást követő sikertelen pályázatoknak, melyek a főváros egyik legkevésbé csatornázott kerületét is felzárkóztatták volna a XXI. században elvárható csatornázottsági szintre. Előkészítettlenség, rossz pályázatok, a peremfeltételek hiánya mind kellettek ahhoz, hogy évről évre azzal kellett szembesüljenek az itt élők, hogy „márpedig csatorna az idén sem lesz”. Így jutottunk el a 2010-es nagy politikai átrendeződéshez, amikor is narancssárgába borult az ország, s vele együtt a főváros is. Az új, Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat került abba a helyzetbe, hogy a sorozatos hibákon okulva, azokat rendre kijavítva és az idők folyamán a csatornázáshoz kapcsolt egyéb beruházások közül sokat kigyomlálva győzelemre is esélyes pályázatot nyújthasson be a – a korábbi Kohéziós Alap helyett immáron a – KEOP keretein belül „Szennyvízelvezetés és –tisztítás megvalósítása” konstrukcióban. . A pályázat a KEOP-1.2.0/09-11 szám alatt „Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése nevű (BIKSZ)” címmel fut jelenleg is. A kormány a projektet 2013. február 21-i, 1072/2013. sz. határozatával hagyta jóvá, azt egyúttal nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánította ezzel is gyorsítva a megvalósulást.

http://18.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/130702/megkotottek-tamogatasi-szerzodest-budapest-teljes-koru-csatornazasara

Hamarosan alá is írták a támogatási szerződést és majd ezt követően a projektben érdekelt kerületek és agglomerációs települések tettek vállalásokat a finanszírozás 6%-os önrészének biztosítására. A XVIII. kerületben ez a 2013. március 21-i testületi ülésen hozott 81 és 82/2013. (III.21.) sz. határozatokkal valósult meg.

http://www.bp18.hu/docs/varosnaplo/392/S1-131.pdf

http://www.bp18.hu/docs/varosnaplo/392/JKV0321.pdf

Informális csatornákból úgy tudjuk, hogy a fent említett egyik korábbi „gyomlálásnak” esett áldozatul a csatornázással érintett utcák csatornafektetést követő teljes körű aszfaltozása is. E műszakilag teljesen indokolt projektelem eltávolításától azt várták a szakemberek, hogy a projekt összköltsége és átfutási ideje is csökken, ugyanakkor a KEOP céljaihoz is így volt jobban illeszthető a pályázat. Helyébe a csatornák feletti 1 m széles szakaszon történő útfelújítás lépett, azaz ennek költségeit lehetett elszámolni a BIKSZ projekten belül és azt kellett megépítenie a csatornázás kivitelezőjének.

Kerületünkben két cég nyerte el ennek jogát. A pestszentlőrinci területeken a SADE-PENTA konzorcium, a pestszentimrei területeken a CDM konzorcium.

http://www.bp18.hu/csatornazas_elerhetosegek

Előbbit a Sade Kft. és a Penta Általános Építőipari Kft. alkotja, és a pestszentlőrinci munkákért 4,46 Mrd. forintot kap, míg utóbbit a Colas-Alterra Építőipari zRt., a Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotja és a XVIII.-XXIII. kerületi projektért 6,35 Mrd. forintot számlázhat. (A Sade önállóan nyert még mintegy 780 Mft.- értékű megbízást más kerületekben, míg a Mészáros –féle CDM egy másik, 3,21 Mrd. forintos megbízást is kapott,  így a legnagyobbat nyerte a BKISZ projekten.)

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/milliardos-szennyvizberuhazasok-nagyot-nyert-a-felcsuti-polgarmester-425479

A csatornázási munkálatok megkezdését bejelentő cikkben Ughy Attila polgármester nyilatkozik is, hogy

"... míg korábban a csatornázás csak kampányígéret volt, addig a 2010-es önkormányzati választás fordulópontot jelentett ebben ... ebben a ciklusban elvégzik a csatornázást, és ez sikerülni is fog."

http://www.bp18.hu/cikk.2135.indul_a_csatornazas.html

A projekt indítása 2013. szeptember 20-án ünnepélyes keretek között a XVIII. kerületben történt.

http://www.tizenhetedik.hu/anew/index.php?oldal=hirek_bovebb&hir_index=574_181424_h

2013. december 12-én a Képviselő-testület sürgősséggel tárgyalta azt az előterjesztést, ami lehetővé tette, hogy Önkormányzatunk 600 MFt-nyi pénzeszközt (ebből 400 MFt-ot hitelből fedezve) adjon át a Fővárosi Önkormányzat részére annak érdekében, hogy

- a Fővárosi Önkormányzat beruházóként vállalja a teljes pályás úthelyreállítást,

- a többlet beruházás (teljes pályás helyreállítás) céljából lefolytatja a szükséges közbeszerzési eljárást,

- tételesen és részletesen elszámol a kerületi önkormányzat felé a rendelkezésre bocsátott pénzeszköz felhasználásáról.

http://www.bp18.hu/docs/varosnaplo/514/S4-542.pdf

A Főváros mintegy hat hónapot ült az ügyön, és a meghívásos, tárgyalásos közbeszerzés ajánlattételi felhívását 2014. június 30.-án küldte meg a két konzorciumnak. Az egyszereplős közbeszerzésekre a szerződéseket 2014. augusztus 29-én kötötték meg.

A SADE-PENTA Konzorcium 219 900 000.- FT +ÁFA (+13 272 830.- + ÁFA opciós tartalom) összegre,

http://infoszab.budapest.hu:8080/kozb/Eljarasok.aspx?id=593&dddidx=0&ddtb=XVIII.%20ker%C3%BClet&ajkeroidx=0&doktipidx=10

a CDM Konzorcium 249 999 000.- FT + ÁFA összegre szerződhetett.

http://infoszab.budapest.hu:8080/kozb/Eljarasok.aspx?id=594&dddidx=0&ddtb=XVIII.%20ker%C3%BClet&ajkeroidx=0&doktipidx=10

A szerződések bruttó összege az opcionális tartalom nélkül 4 M.- Ft híján épp eléri a célra szánt 600 MFt.-ot.

A szerződések műszaki tartalma – már amennyi a szerződésszövegből megismerhető – nem utal arra, hogy bármely utcában is csökkenthető lenne a pályaszerkezet szélessége. Az eredeti testületi határozattal összhangban arra szerződünk, hogy a nyomvonalas felújításon kívül eső útfelületeken is végezzék el a „burkolat helyreállítást”. Azaz a felújítást követően minden érintett utcában az eredeti pályaszélességet kellett volna visszakapják az utcák lakói.

Az is furcsa, hogy vannak olyan földutak a kerület sűrűn beépített, családiházas területein, melyet most érintett a csatornázás – ilyen pl. a Gulipán utca – de az aszfaltozásból továbbra is kimaradtak!

A ciklus 2014 októberéig tartott és a csatornázás kisebb csúszásokkal haladt is az új önkormányzati választások szorongató dátuma felé. A kivitelezőkre mindenhol rengeteg volt a panasz – elsősorban a fejetlen forgalomszervezést, az ad-hoc jelleggel lezárt vagy egyirányúsított utcákat, illetve az utak tönkretételét kifogásolták a lakók. Nem csak a csatornázással közvetlenül érintettek, hanem azok is, akiknek utcáit az építési forgalom igénybe vette. Az alapvetően személyforgalomra méretezett utakon napi rendszerességgel jártak a nehézgépjárművek, ami a zaj- és porterhelésen túl az utak tönkremenetelével is járt. Sok utcában nyomvályúk keletkeztek, letöredeztek a szegélyek ahol pedig új építésű csatorna készült, a helyzet ennél is sokkal rosszabb volt. A csatorna lefektetését követően ugyanis az árkok visszatöltésénél sok helyen nem végeztek rendes tömörítést, illetve nem várták meg a visszatöltött talaj konszolidációját, hanem a sürgető határidők miatt idő előtt terítették le az 1-1,5 méter széles aszfaltcsíkokat. A kapkodás és a szakszerűtlen kivitelezés azt eredményezte, hogy a csatornák feletti sáv az út többi részéhez képest megsüllyedt , míg az alappal rendelkező csatorna-aknánk eredeti szintjükön maradtak hatalmas bukkanókat képezve ezzel az út tengelyében.

img_8036_2.JPG

2014 őszére a csatornázási munkák a kerület szinte összes érintett részén megindultak, így a fideszes városvezetés központi kampánytémája lett, hogy ami az elmúlt évtizedekben nem sikerült, azt ők megoldották: végre csatornázott lesz a kerület. Igaz, azt is tudta már ekkor mindenki, hogy a ciklus végére semmi esetre sem készülnek el, és az is érezhető volt, hogy az utak borzalmas állapota, a kivitelezés során tapasztalt anomáliák, az egyre gyakoribb és erősödő lakossági panaszok kezelést kívánnak.

Ahogy kezdték visszatemetni a munkaárkokat, és elkezdődtek az aszfaltozások, egyre szembetűnőbbé vált, hogy az utak sok helyütt keskenyebben épültek vissza. Ezt egyre sűrűbben és hangosabban sérelmezték a lakók, ami miatt végül decemberben interpellációt nyújtottam be a kérdésben. Az interpelláció a Hivatalban az  év végével lezajlott jegyzőváltás során „elkallódott”, ezért azt csak a 2015. február 24-i ülésén tárgyalta a testület.

img_3325.jpg

Az interpelláció itt – http://www.bp18.hu/docs/varosnaplo/680/Int-01.pdf –, az arra kapott válasz pedig itt – http://www.bp18.hu/docs/varosnaplo/680/Int-01_valasz.pdf – olvasható. A választ akkor elfogadtam, mert ott kaptam meg, és olyan jogszabályi hivatkozások illetve állítások voltak benne, amikre akkor ott, helyben nem tudtam érdemi ellenvéleményt felhozni.

A tavasz beköszöntével folytatódott az utcák újra aszfaltozása, és a lakossági panaszok nem szűntek meg. Egyre több helyről jelezték, hogy a „visszakapott” utcáik jelentősen keskenyebbek, balesetveszélyesek. Új panaszként jelentkezett a padkára szórt zúzottkő – ez van a szerződésben előírva padkaképzésre a kivitelezők számára – felporzik, azt a nagyobb esők elmossák, illetve felmossák az útra. Műszaki előképzettség nélkül is meg tudták állapítani a lakók, hogy ezek az utak így nem jók.

A május 19-i KT-ülésen ezért ismételten szóba kellett hozni az utak problémáját. Az ülés jegyzőkönyve itt érhető el: http://www.bp18.hu/docs/varosnaplo/718/JK0519.pdf , a napirend előtti felszólalás az ülés elején hangzott el, a jegyzőkönyv 4. oldalán kezdődik. A felszólalásról videófelvétel is készült:

(Egy másik ügyről is szó van benne, a Flór Ferenc utca burkolattal történő ellátásának szándékáról. Ez egy erdei földút, aminek burkolása ellen a lakók hevesen tiltakoznak, az önkormányzat viszont úgy tűnt, erőből akarta átvinni ezt a projektet. Új hírünk erről azóta nincs, de figyelünk rá, mert aggasztó jeleket tapasztalunk ott is. Felszólalásom második része szól az „ellopott utakról”.)

Ahogy a jegyzőkönyből kiolvasható, Ughy Attila polgármester ott az ülésen részben elfogadta felvetéseimet, és legalább a Kőrös utca esetében azonnali intézkedést ígér.

„… amit a Kőrös utcában fényképeztél, az szerintem tűrhetetlen és abban az ügyben én azonnal meg fogom kérdezni a kollégákat, akik azért felelnek, hogy az „hogy az ördögbe” lehetséges, hogy szegélyen belül történt az úthelyreállítás, tehát ilyen nincsen, én magam is értetlenkedve állok ez előtt.”

– mondta.

(Jegyzőkönyvön kívül) a fideszes városvezetők közül többen is elmondtá, hogy ez egy tudatos poitikai döntés volt részükről: a rendelkezésre álló keretből minél nagyobb hosszban akartak utakat felújítani, így inkább keskenyítették a keresztszelvényt, hogy a szerződött mennyiségek minél hosszabb útszakaszokba legyenek beépíthetők.

Most lassan szeptember van – semmi nem történt (mint ahogy máshol sem).

S végül a szakmai rész:

A Közutak tervezése névre hallgató szabvány osztályokba sorolja a belterületi közutakat (is). A belterületi mellékutcák közül a legalárendeltebb az ú.n. Kiszolgálóút, melynek besorolása B.VI.d. A …D lehet tervezési sebességtől függően. Nálunk a XVIII. kerületben ez általában A-C között változik (A, B – 40 km/h, C – 30 km/h, azaz ú.n. „Zóna 30”-as, forgalomcsillapított utak. (Más kerületekben is jellemzően ugyanez a besorolás, mert nincs is más osztály a szabványban.)

A Belterületi közutak útkorona-elemeinek kialakításáról rendelkező előírás (itt elérhető: http://www.sze.hu/~petocz/Kommunalis%20feladatok%202/Segedanyagok/KTSZ/Belter%C3%BCleti%20k%C3%B6zutak.pdf) a 4.7.2. pontban tárgyalja az útkorona elemeinek kialakítását.

A belterületi mellékutak tervezésénél, („d” hálózati funkció), a keresztszelvény kialakítását a mértékadó jármű-találkozáshoz szükséges keresztmetszeti méretek, (4.3. ábra), a közlekedésgeometriai szempontok határozzák meg.

A legalárendeltebb „Zóna 30”-as út sem lehet keskenyebb két forgalmi sáv esetén 5,50 méternél, ha kiemelt a szegély, teherbíró padka esetén pedig 4,25 (+2x25 cm biztonsági távolság).

mertekado_jarmutalalkozasok.jpg

Nálunk sok esetben 3,30 – 3,75 széles aszfaltcsíkok készültek – és nincs mellettük teherbíró padka.

Fényképeket, egy lakossági panaszlevelet és a rá adott választ az alábbi Google-mappába töltöttem fel:

 https://drive.google.com/open?id=0Bzi3ar52TiThTmd4QkR1QkdObms

Címkék: közlekedés ügyek Párbeszéd Párbeszéd Magyarországért PM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://petrovai.blog.hu/api/trackback/id/tr297729756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása